Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol

Élőhelyek szerint:

  Venezuelai vörösfarkú boa (Boa c. constrictor)

  Venezuela hatalmas ország, számos földrajzi adottsággal, köztük szavannás, mocsaras és lápos, illetve esőerdős területekkel, melyekhez a boák kiválóan alkalmazkodtak.


  Vörösfarkú boa (Boa c. constrictor) a délnyugat-venezuelai Auyantepuiban. Kép: Rutahsa Adventures, Inc., www.rutahsa.com


  A különböző élőhelyek változásával változik a vörösfarkú boák megjelenése is. Ráadásul a legújabb kutatómunkák szerint az ország északnyugati részén található egy átmeneti forma is, amely mind az imperator, mind a constrictor alfaj jegyeit mutatja.

  A nyugat-venezuelai Paraguaná-félszigeten található példányok megjelenésükben erősen hasonlítanak a közép-amerikai imperator alfaj tagjaira. Néhány tudós szerint ez a forma önálló alfaji státuszt érdemel, mások szerint csupán az imperator alfaj egy szigeti formájáról van szó. Mindenesetre a paraguanái boák külső megjelenésükben, csakúgy, mint az alfaji azonosításokra használt pikkelyszámokban határozottan eltérnek az országban található törzsalaktól.


  Egy az észak-venezuelai partról gyűjtött példányok közül. Kép: Patrick Faulhaber


  Az észak-venezuelai Caracas környékén található állatok-, beleértve a szigeti régiókat -már sokkal inkább hasonlítanak a Boa c. constrictorra, de mégis eltérnek a jellegzetesen világos, lángolóvörös farokkal rendelkező keleti populációktól. Az itt található boák fiatal korban világosszürkés, majd idősödve barnás alapszínűek, sötétbarna nyeregmintákkal. Farkuk jellegzetesen sötétbarnás színű.


  Egy Caracas környékén fogott példány. Kép: Patrick Faulhaber


  Végül a keleti, dél- és délnyugat-venezuelai boák már csaknem ugyanúgy néznek ki, mint az igazi vörösfarkú boák. Színük világos, mintázatuk élesen elkülönülő, kontrasztos, farkuk a suriname-i és guyanai populációkhoz hasonlóan vérvörös.


  Egy Orinoco mellől, Dél-Venezuelából származó vörösfarkú boa. Kép: Patrick Faulhaber


  Mivel a helyi törvények szigorúan tiltják az állatkereskedelmet, ez a lokalitás nem terjedt el fogságban.
  A tapasztalatok szerint a fiatal állatok gond nélkül elfogadják a méretüknek megfelelő rágcsálókat. Visszahányás szindróma nem jellemző. Ennek ellenére fejlődésük érezhetően lassabb a keleti populációk példányainál.

  Mailküldés:
  Keresés a
  weboldalon:
  elado

  2.1 Perui vörösfarkú boa

  (Boa c. constrictor), Iquitos localitybővebben..

  Alfaj határozó