Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol

Élőhelyek szerint:

  Brazíliai vörösfarkú boa (Boa c. constrictor)

  A brazíliai vörösfarkú boák a törzsalak ritka képviselői, legalábbis fogságban. Elterjedésüket nehezíti, hogy a brazil törvények- a többi óriáskígyóhoz hasonlóan -szigorúan tiltják a boák exportálását, sőt még "háziállatként" való tartásukat is. A jelenleg fogságban lévő példányok őseit-, melyek többsége Belémből származott -az 1980-as évek végéig exportálták Dél-Amerika legnagyobb országából.

  A fiatal állatok rendszerint világos alapszínűek, így gyakran "fehér brazíliaiként" emlegetik őket. Bár a későbbiekben ez az alapszín aranysárga, krémszínű formát ölt, az állatok általában egész életük során megőrzik tetszetős, világos megjelenésüket. Mintázatuk már pár hetes korukban kontrasztossá válik. A brazíliai vörösfarkú boa jellegzetes sajátossága a nyeregminták közötti ovális foltokban található halvány színű árnyalatok.
  Fogságbeli méretük ritkán haladja meg a 2,5 métert. Ennek ellenére számoltak már be 3,5 méteres vadonfogott példányról is.


  Belém brazíliai vörösfarkú boa (Boa c. constrictor). Kép: Gus Rentfro


  Tartásuknál feltétlenül ügyelni kell a táplálék mennyiségének mérsékletességére, ellenkező esetben megjelenik a visszahányás szindróma. Mindazonáltal a visszafogottan etetett állatok könnyen tarthatók, erős testalkatúak, általában nem agresszív természetűek. Szaporításuk annál nehezebb; Európában mindössze néhány alkalomról tudunk. Sikeres tenyészprogram- mint a törzsalak példányainál általában -csak megfelelő előkészületekkel és stimulációkkal alakítható ki.

  Brazíliában a törzsalak és az amarali alfaj egyaránt őshonos. Míg a törzsalak Brazília közepéig terjedt el, a Boa c. amarali az ország déli részén fordul elő. Mivel természetes határvonal nincs a két alfaj között, feltételezhetjük, hogy egy bizonyos területen létezik egy átmeneti forma a két alfaj között, vagyis egy olyan populáció, amely mindkét alfaj tulajdonságait magában hordozza. Erről az átmeneti formáról eddig minimális információink vannak. Néhány taxonómus úgy gondolja, hogy egy új alfajról lehet szó.
  Mindenesetre érdekes tény, hogy a fogságban lévő brazíliai vörösfarkú boa (Boa c. constrictor) szaporulatokban szórványosan előfordulnak példányok, melyek- legalábbis külső megjelenésükben - szinte teljesen megegyeznek az amarali "brazíliai"(legalábbis ahogy az USA-ban hívják) formájával.

  Mailküldés:
  Keresés a
  weboldalon:
  elado

  2.1 Perui vörösfarkú boa

  (Boa c. constrictor), Iquitos localitybővebben..

  Alfaj határozó