Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol

Élőhelyek szerint:

  Kolumbiai vörösfarkú boa (Boa c. constrictor)

  Kolumbia a szomszédos Venezuelához hasonlóan hatalmas ország, különböző földrajzi adottságokkal. Csak úgy mint Venezuelában, Kolumbiában is előfordul mind a Boa c. constrictor, mind a Boa c. imperator. Az utóbbi az Andok Csendes-óceán felöli oldalán honos, míg a törzsalak az amazóniai régiókban található.


  Egy az Apaporis folyó mentén, Leticiától pár száz kilóméterre északra fényképezett példányok (Boa c. constrictor) közül. Kép: Dr. Ian Stephan


  A kolumbiai Boa c. imperator jól ismert fogságban, a leggyakoribb fogságbeli lokalitás, azonban a kolumbiai Boa c. constrictor gyakorlatilag nem fordul elő fogságban, csupán pár példány élhet magángyűjteményekben. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem léteznek a természetes élőhelyükön. Részletes információk hiányában bemutatásuknál csak néhány vadon készített fotóra, helyszíni kutatómunkára és élménybeszámolóra hagyatkozhatunk.


  Egy másik példány (Boa c. constrictor) az Apaporis folyó mentén, Leticiától pár száz kilóméterre északra. Kép: Dr. Ian Stephan


  Néhány képből-, melyeket egyelőre nem állt módunkban közzé tenni- az is kiderült, hogy az Andok nem szigeteli el tökéletesen a két alfajt, így bizonyos területeken előfordulnak átmeneti formák az imperator és a constrictor alfaj között.


  Mint látható, az igazi leticiai boák (B.c.c.) nagyon hasonlítanak a perui vörösfarkúakra (B.c.c.).


  Dr. Ian Stephan angol herpetológus egy írásában beszámol a helyi populációk rendkívül változatos megjelenéséről és említést tesz a helyszínen talált átmeneti kinézetű (constrictor-imperator) példányokról.


  Egy másik Leticiában készült kép: Ceosaredictators.


  Fontos tisztázni a "leticiai boa" kérdést. A külföldi piacon az utóbbi időben gyakran jelennek meg így felcímkézett állatok, melyek valójában Boa c. imperatorok Észak-Kelet Kolumbiából. Ezen állatok "leticiai boa" elnevezése teljesen helytelen és félrevezető, ugyanis a valóban Leticiában élő állatok Boa c. constrictorok. Az igaz, hogy az importból származó kolumbiai boák-, melyek mind Boa c. imperatorok -Leticián keresztül hagyják el az országot, de ez korántsem jelenti azt, hogy Leticiából is származnak.
  Az igazi leticiai boák-, mint a képeken is látható -nagyon hasonlítanak a fogságban perui vörösfarkú boaként (Boa c. constrictor) ismert kígyókra.

  Mailküldés:
  Keresés a
  weboldalon:
  elado

  2.1 Perui vörösfarkú boa

  (Boa c. constrictor), Iquitos localitybővebben..

  Alfaj határozó