Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol

Élőhelyek szerint:

  Ecuadori vörösfarkú boa (Boa c. constrictor)

  Ecuadorban 3 alfaját találjuk meg a Boa constrictornak. Az Andok nyugati oldalán 2 alfaj honos: az ország északi részén az imperator, míg a délebbi területeken a longicauda. A harmadik alfaj, a vörösfarkú boa (Boa c. constrictor) az Andok keleti, esőerdei részein fordul elő. Ez utóbbi kinézetében meglehetősen hasonlít a perui vörösfarkúakra (Boa c. constrictor) , ami nem is meglepő, hiszen egy földrajzilag szorosan összefüggő területről van szó.

  A nyeregminták száma kevés 16-19 körüli, jellegzetesen orsó alakúak. Ezek a minták lehetnek különállóak vagy akár alkothatnak egymással összefüggő láncot a háton. A farok narancsvörös színű. Nagytestű, akár 3,5 métert is elérő formáról van szó.


  Lago Agrio vérvonal (Boa c. constrictor)  Az ecuadori vörösfarkú boák igazi ritkaságnak számítanak fogságban. Az ecuadori kormány nem engedélyezi semmilyen állatfaj exportját sem, így ennek a formának a fogságbeli elterjedése gátolt. Néhány éve volt egy nagyobb importszállítmány az USA-ba, amely állítólagosan Ecuadorból származott, de ezt semmilyen dokumentum- vagy bármi más -nem bizonyította, így valószínű, hogy inkább csak perui vörösfarkú boákról volt szó.  A jelenleg ismert egyetlen fogágban lévő, dokumentált vérvonal egy holland terraristától származik, aki a szülő állatokat saját kezűleg fogta be egy Lago Agrio nevű településen, Észak-Kelet Ecuadorban.

  Elég szerencsések voltunk, hogy be tudjunk szerezni egy párt ezen szülők utódjai közül és őszintén mondhatjuk, hogy ez az egyik legszebb lokalitás, amivel valaha dolgoztunk. Ezek az állatok aranysárga alapszínűek, kontrasztos, tiszta mintákkal, narancsvörös farki résszel, sűrűn pettyezett hasi felülettel. Bár a tenyésztő "melanogaster"-ként címkézte fel ezt az egyedülálló vérvonalat, ez több okból is helytelen. Mindenek előtt azért, mert ezek az állatok Észak-Kelet Ecuadorból (Lago Agrio) származtak és nem Dél-Kelet Ecuadorból, ahol a melanogaster alfajt leírták (Langhammer, 1983). Másodsorban pedig a melanogaster nem érvényes alfaj, csupán a törzsalak (Boa c. constrictor) helyi színváltozata.

  Mailküldés:
  Keresés a
  weboldalon:
  elado

  2.1 Perui vörösfarkú boa

  (Boa c. constrictor), Iquitos localitybővebben..

  Alfaj határozó