Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol

Élőhelyek szerint:

  Guyanai vörösfarkú boa (Boa c. constrictor)

  A guyanai vörösfarkú boák suriname-i társaikhoz hasonlóan igen népszerűek a boatartók köreiben, elsősorban tetszetős megjelenésük miatt.

  Guyana évről évre nagy mennyiségben exportál hüllőket, ellátva ezzel a terraristák népes táborát. Sajnos az ilyen vadbefogásból, illetve tenyészfarmokról származó állatok gyenge egészségi állapotban kerülnek új tulajdonosukhoz és többségük pár héten belül elpusztul.

  Tapasztalt boatartók gyakran vitatkoznak azon, hogy mi a különbség a guyanai és a suriname-i vörösfarkúak között, illetve hogyan különböztethetők meg. Bár a két forma egy-egy része között valóban van látható különbség, mindkét alaknál előfordulnak példányok, melyek megjelenésükben gyakorlatilag megegyeznek a másikkal. Nem is meglepő ez, hiszen Guyana és Suriname földrajzilag szorosan összekapcsolódik. A megkülönböztetést tovább nehezíti, hogy a kereskedők a Guyanából származó boákat gyakran "suriname-i"-ként értékesítik tovább, egyszerűen azért mert a suriname-i megnevezés közönségcsalogatóbb.
  Következésképpen nem állapítható meg ezeknek az állatoknak a származása a megfelelő dokumentációk nélkül, illetve anélkül, hogy valaki tanúja ne lenne a tényleges befogásnak.

  A guyanai boák tartása meglehetősen körülményes. A fiatal állatok rendkívül hajlamosak a visszahányás szindrómára, ezért számukra csak megfelelően kis táplálékállatokat használhatunk fel, megfelelően nagy időközöket hagyva az egyes etetések között. A kiskígyók megfelelő táplálás mellett is lassan fejlődnek, ivarérettségüket csak 4-5, esetleg 6 éves korukban érik el.

  A fiatal állatok színezete gyakran erősen eltér szüleikétől. Életük első 1-2 évében általában szürkés alapszínűek, jellegzetesen vöröses árnyalatú farki résszel. Bíbor, illetve rózsaszínes árnyalatú alapszínük és lángoló vörös farkuk 3-4 éves korukban válik kifejezetté. A megfigyelések szerint az egyes populációk között gyakran előfordulnak az ecuadori feketehasú boára hasonlító, sötét színezettel rendelkező példányok, csakúgy, mint összeolvadt mintájú mutációk.
  Bár általában nem nőnek 2-2,5 méternél nagyobbra, néhány példány elérheti a 3 méteres hosszúságot is.


  A guyanai vörösfarkú boák erősen hasonlítanak suriname-i társaikra. Kép: Gus Rentfro

  Mailküldés:
  Keresés a
  weboldalon:
  elado

  2.1 Perui vörösfarkú boa

  (Boa c. constrictor), Iquitos localitybővebben..

  Alfaj határozó