Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol

Élőhelyek szerint:

  Perui vörösfarkú boa (Boa c. constrictor)


  A perui vörösfarkú boát hosszú ideig- hibásan -a Boa constrictor "ortonii" alfajaként tartották számon. Ma már nyilvánvaló, hogy a Kelet-Peruból származó állatok a törzsalakhoz (Boa c. constrictor) tartoznak.

  Ennek ellenére a perui populációk megjelenése jelentősen eltér a törzsalak többi képviselőjétől. Az állatok alapszíne általában sárgás, esetenként aranysárga, farkuk jellegzetesen vöröses színű, bár nem olyan mértékben, mint a suriname-i vagy a guyanai kígyóknál.


  Perui vörösfarkú boa (Boa c. constrictor) kifejlett, iquitosi példánya.

  A nyeregminták-, melyeknek száma rendszerint 15-19 közötti -az évek előrehaladtával egyre kontrasztosabbá válnak, végül a kifejlett állatokon csaknem koromfekete színűek lesznek. Szintén ismert, hogy az idős példányok alapszíne sötétre vált, különösképp a vemhesség során.


  Fiatali iquitosi példány

  A perui vörösfarkú boák minden bizonnyal a legnagyobb testű alakjai a törzsalaknak, mi több az egész fajnak. A legnagyobb nőstények meghaladhatják a 3 métert és a 30 kilógrammot. Ennek ellenére az alomszám mindössze 20 körüli szokott lenni, bár ezek az almok a megszokottaknál jóval nagyobb méretű, akár 60 centiméteres újszülötteket is tartalmazhatnak.

  Ellentétben a suriname-i vörösfarkúakkal, itt csak kivételes esetben fordulhat elő a visszahányás szindróma és az is csak a tartó hibájából. Az állatok természete a teljesen nyugodt, szelídtől a kezelhetetlenig változhat, ezért a kifejlett példányokat mindig a nekik kijáró tisztelettel kell kezelni.


  Iquitos-ból importált perui vörösfarkú boa (Boa c. constrictor)


  A fogságban lévő peruiak eredetileg két helyről származnak; Iquitosból és Pucallpából. Utóbbiak némiképp kisebb termetűek iquitosi társaiknál és nehezebb hozzájuk jutni.
  Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy a mai fogságban tartott Iquitosi és Pucallpai lokalitású perui boák kinézetbeli különbsége sokkal inkább a fogságban tartott kígyók szelektív tenyésztésének a következménye, a két lokalitás eredeti, természetbeni kinézetében tulajdonképpen nincs különbség.

  Mailküldés:
  Keresés a
  weboldalon:
  elado

  2.1 Perui vörösfarkú boa

  (Boa c. constrictor), Iquitos localitybővebben..

  Alfaj határozó