Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol

Élőhelyek szerint:

  Belize-i boák (Boa c. imperator)

  A Boa constrictorok Belize egész területén előfordulnak, köztük számos szigeten is. A szárazföldi formák jóval hosszabbak és vaskosabbak a szigetieknél, noha így is csak ritkán érik el 2 métert. Fő táplálékukat emlősök képzik, de gyakran fogyasztanak gyíkokat, madarakat, kétéltűeket. Megjelenésük nem túl feltűnő, a test alapszíne gyakran egyhangú szürkének tűnik, a farki részen pedig rendszerint kevés a vörös szín, inkább a kávébarna és a rozsdabarna színek jellemzőek. A nyeregminták jellegzetesen imperator-szerűek.
  Nincs tudomásunk róla, hogy jelenleg bármelyik szárazföldi populációból is előfordulnának példányok fogságban. Ugyanakkor a szigeti formák közül kettő meglehetősen gyakorivá vált a tartók köreiben az elmúlt években.

  Crawl Cay boa és Cay Caulker boa

  Mint említettük, Belize számos szigetén is előfordulnak boák. Ezek a szigeti populációk jelentősen különböznek szárazföldi rokonaiktól. Táplálékuk csaknem egészét kistermetű vándormadarak teszik ki, amelyek csak az év bizonyos időszakaiban állnak rendelkezésre, mint táplálékforrás.


  Egy éves, F1 generációs Cay Caulker boa. Kép: Gus Rentfro

  Ennek megfelelően ezen formák hosszúsága alig éri el a 1,2-1,5 métert. Egy tanulmány azt is megerősítette, hogy a szigeti populációk nemcsak átlagosan fele olyan hosszúak és 1/5 (!) olyan súlyúak, mint a szárazföldön élő példányok, de alomszámuk is jóval alacsonyabb, az újszülöttek átlagmérete pedig szintén jelentősen kisebb (Scott M. Boback). Fogságban a Crawl Cay,- illetve a Cay Caulker-szigetről származó boák fordulnak elő. Mindkét forma törpének mondható a maga 1,5 méteres átlaghosszúságával. Mind a Crawl Cay boák, mind a Cay Caulker boák erős hajlamot mutatnak az "aneritrisztikus-szerű" (vörös pigment hiánya) kinézetre, így ezek az állatok még szárazföldi társaiknál is szürkébb tónusúak, mellőzve minden rikító színt.


  Fiatal Crawl Cay boa. Kép: Gus Rentfro

  Tartásuk nem igényel speciális körülményeket és viszonylag könnyen is szaporíthatók, így- főként a kevesebb hellyel rendelkező terraristák számára -ideális hobbiállatoknak mondhatók. Az egyetlen problémát a még mindig magas beszerzési áruk jelenti.

  Forrás:
  Scott M. Boback: Natural History and Conservation of Island Boas (Boa constricor) in Belize

  Mailküldés:
  Keresés a
  weboldalon:
  elado

  Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

  bővebben..

  Alfaj határozó