Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol

Élőhelyek szerint:

Nicaraguai boa (Boa c. imperator)

A nicaraguai boák az imperator alfaj legkisebb képviselői közé tartoznak. Még a nőstények is ritkán érik el a 160 centimétert.
A nicaraguai törvények engedélyezik a boák exportálását, így minden évben jelentős mennyiségű állat érkezik, főként az Egyesült Államokba. Viszonylag olcsón beszerezhető és könnyen tartható formáról van szó, mégsem terjedt el az európai gyűjteményekben.
A háton a nyeregminták az imperator alfajnak megfelelően nagyon sűrűn helyezkednek el, számuk 24 és 28 közötti. Hasukon, főleg a farokhoz közeli részen gyakran vöröses árnyalat húzódik végig.
Az általunk tartott összes példányon megfigyelhető, hogy napközben sötét alapszínűek, az esti órákban pedig világos árnyalatot vesznek fel. Ennek ellenére nem tudjuk, hogy ez a többi nicaraguai boára is igaz-e.


Gravid nicaraguai boa (Boa c. imperator)


Érdekes megfigyelni ezeknek az állatoknak a mozgását; fürgeségük és gyorsaságuk egyik általunk látott lokalitáshoz sem hasonlítható. Vékony, nyúlánk testük és mozgáskoordinációjuk a falakó kígyókéra emlékeztet.
Ezek az állatok általában rendkívül félénk természetűek, így lassú, megfontolt, óvatos mozdulatokkal kell bánnunk velük.
Etetésük problémamentes, a megfelelő méretű rágcsálót gond nélkül elfogadják, ám ilyenkor is vigyáznunk kell a hirtelen mozdulatokkal, ugyanis ezeket érzékelve az állatok hajlamosak a már félig lenyelt táplálékot visszahányni.
A fogságban megfigyelt legkisebb vemhes nőstény mindössze 110 cm (!) és 1,9 kg volt.


Az utódok egyike, még a szikburok átszakítása előtt.


Tartásukat, mind tapasztaltabb terraristáknak, mind kezdőknek egyaránt ajánljuk. A fiatal állatok gyakran félénkek, de rendszeres kezeléssel általában gyorsan és gond nélkül kezessé válnak. Kicsi, 1,5 méteres kifejlett méretük miatt sok hüllőtartó számára ideális kígyók.

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Alfaj határozó