Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol

Élőhelyek szerint:

  Kolumbiai boa (Boa c. imperator)

  Kolumbia évek óta első helyen áll az exportált boák mennyiségének tekintetében. Ennek, valamint az állatok könnyű tarthatóságának és szelíd természetének köszönhetően a kolumbiai boa a fogságban leggyakrabban tartott lokalitássá vált az elmúlt évtizedekben, legalábbis külföldön.

  Színük alapján két fogságbeli formát különböztetünk meg; a sötétebb "barranquillait", valamint a világosabb és elterjedtebb "leticiait".
  Ismereteink szerint ezek az állatok nem Baranquillából és Leticiából származnak, csupán ezekből a városokból hagyták, illetve hagyják el országukat. Az utóbbi eredetileg Észak-Kolumbiában, a Magdalena folyó völgyének környékén honos, míg a "baranquillai" kígyók pontos eredete nem ismert.
  Valójában a Leticia környékén élő állatok már a constrictor alfajhoz tartoznak és külső megjelenésükben a perui vörösfarkúakra hasonlítanak. Az Andok magas, hőfödte vonulatai a déli constrictor és az északi imperator alfaj populációi közt mintegy természetes határvonalat húznak.

  A kolumbiai imperatorok az alfaj legnagyobb képviselői. A nőstények elérhetik a 3 métert is, bár az átlag ennél jóval kisebb, 2 méter körüli. A hímek szemmel láthatóan vékonyabbak és könnyebbek.
  A legtöbb állat szelíd természetű, jó étvágyú és kiváló egészségi állapotú. Szaporításuk sem okoz különösebb problémát.
  Az ivarérettséget 3-4 éves korukban érik el, tápláltságuktól függően. A háti nyeregminták száma kevés, általában 20-21. A fogságban tartott állatoknál mindössze egy egészségügyi probléma szokott előfordulni: a túltápláltság.

  Mint szemfüles olvasóink megjegyezhették, ezek az állatok külsejükben erősen hasonlítanak a terráriumi boákra. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a több generáció óta tenyésztett kevert alfajú állatok őseinek többsége kolumbiai imperator volt. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a leszármazottak tiszta alfajok, vagy bármikor is képesek lesznek tiszta kolumbiai boát reprodukálni.


  Subadult nőstény kolumbiai boa. Kép: Gus Rentfro


  Sajnos a kolumbiai boákat a mai napig sokszor "tenyésztik össze" más alfajokkal. Ennek köszönhetően már igazi különlegességnek számít, ha tiszta vérű példányt láthatunk.
  Némelyik terráriumi boa külső jegyeiben csaknem megkülönböztethetetlen a kolumbiai boától, ezért vásárláskor győződjünk meg, hogy az állatok, illetve azok ősei valóban Kolumbiából származnak. Sajnos nem egy esetről tudunk, amikor terráriumi boák abban a hiszemben találtak új gazdára, hogy tiszta vérvonalú kígyókról van szó.

  Ne feledjük: az állatok származását csak a bizonyíték támasztja alá. Az, hogy különböző történeteket hallunk az állatok származását illetően vagy, hogy az eladó megnézett az interneten pár képet és az ő állatai pont úgy néznek ki, stb., még semmit sem bizonyít!

  Mailküldés:
  Keresés a
  weboldalon:
  elado

  Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

  bővebben..

  Alfaj határozó