Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol

Élőhelyek szerint:

Boa c. amarali

(Stull, 1932)Elterjedési terület: Dél-Brazília, Kelet-Bolívia, Észak-Paraguay.

Az amarali alfaj megjelenése- a Boa constrictor többi alfajaihoz hasonlóan -nagyon változatos lehet. Az adott élőhelytől, illetve annak magasságától és klímájától függően az állatok alapszíne sárgásbarna, világos-, ezüst- és sötétszürke lehet. Esőerdei-, mocsaras-, valamint hegyvidéki területeken egyaránt előfordul.

Az alfaj összes képviselőjére jellemző a farokminták kis mérete és a többi alfajhoz képest zömök, tömzsi test. (Az olyan boák, amelyek nagy, vörös farki mintákkal, világos alapszínnel és karcsú testtel rendelkeznek, határozottan nem amaralik, legalábbis nem olyanok, amelyeket Stull annak idején leírt!). Az állatok farki része látszólag rövidnek tűnik a többi alfajhoz képest, ezért "kurtafarkú boának" is hívják. "Amaral boája" néven szintén ismert.

Érdekes módon néhány közép-brazíliai Boa c. constrictor erős hasonlóságot mutat az amaralival. Ezek tisztázására további kutatások szükségesek.
A nyeregminták száma 22 vagy annál több. A has általában elmosódott szürkés színű, több vagy kevesebb narancssárga és rózsaszín árnyalattal.
A Boa c. amarali mérete jóval elmarad a törzsalakétól; a kifejlett állatok általában 180 cm körüliek.

Bár az eladók gyakran nevezik ennek az alfajnak egyes formáit "bolíviai boa"-ként (főként az Egyesült Államokban), szkeptikusak vagyunk ezen állatok tényleges származásával kapcsolatban. Ezt arra alapozzuk, hogy már több száz példányt láttunk Sao Paulo környékéről és ezek gyakorlatilag külső jegyeikben megegyeztek az úgynevezett "bolíviai boával". Elég nehezen elképzelhető, hogy a Bolíviában élő boák 1000 km-re Sao Paulotól, egy más környezetben, más ökoszisztémában pont ugyanúgy néznének ki, mint a Sao Pauloban látott egyedek. Az általunk eddig látott, Bolíviában fényképezett kígyók ugyanakkor eltérően néznek ki az Egyesült Államokban "bolíviai boa"-ként számon tartott lokalitástól. Ezeket figyelembe véve feltételezzük, hogy az USA-ban tartott "bolíviai boák" őseit eredetileg Sao Paulo környékéről gyűjtötték be, majd Bolívián keresztül szállították az Egyesült Államokba (Ebben az időben Brazília nem engedélyezte a hüllők exportálását.). Ezért a "bolíviai boa" taxon dél-brazíliai boaként lesz feltűntetve és leírva honlapunkon.
Mindezek ellenére, meg kell jegyeznem, hogy a bolíviai Boa constrictor populációk a legkevésbé dokumentáltak közé tartoznak, adatok alig állnak rendelkezésre róluk- néhány fénykép kivételével-, így ezek a formák továbbra is ismeretlenek maradnak.

Végül kiemelném, hogy nem számít hogy nevezünk egy formát fogságban, ameddig a vérvonalakat és a lokalitásokat (az ismeretlen származásúakat is) tisztán tartjuk. Ez az amarali alfaj esetében kiemelten fontos, ugyanis a megszokott lokalitás megnevezések, mint "bolíviai boa" vagy "dél-brazíliai boa" itt gyakran félreértésre adnak lehetőséget.


Kifejlett nőstény "ezüsthátú" Boa c. amarali fejének részlete

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

1.1 2007-es Argentin boák

(Boa c. occidentalis)bővebben..

Alfaj határozó