Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol

Élőhelyek szerint:

  Argentin boa (Boa c. occidentalis)

  (Philippi, 1873)  Az argentin boák elterjedési területe Dél-Paraguaytól Argentína középső részéig tart, bár egyes szerzők említéseket tesznek dél-bolíviai és dél-argentin populációkról is.

  A bébi occidentalis-ok színezete jelentősen eltér szüleikétől. Alapszínük inkább szürkés vagy rózsaszín, mintázatuk nem kifejezetten kontrasztos. Életük első pár évében az argentin boák külseje jelentős változásokon megy keresztül. Végül a felnőtt állatok alapszíne sötétbarna, fekete lesz, melyek közül ki-kibukkannak a fehér pettyek.
  Fogságban gyakran két különböző árnyalatú változatot különböztetnek meg, melyek minden különösebb szelektív tenyésztés nélkül is előfordulnak. Az egyik változat kifejlett korában sötét, szénfekete alapszínű, míg a másik világosabb, inkább barnás árnyalatú. Mindkét tónusú változat természetes élőhelyén is megtalálható, gyakran ugyanazon populáción belül is. A nyeregminták száma 22, illetve afölötti. A hasi rész sötét foltokkal rendkívül sűrűn mintázott, az idős példányokon pedig gyakran egységesen fekete.

  A fiatal argentin boák általában problémamentes evők, még visszafogott táplálás mellett is gyorsan és látványosan fejlődnek. Tartásuknál sokkal inkább az elhízás elkerülésére kell ügyelni, mintsem a visszahányás szindrómára. Egyes fogságban tartott nőstények hatalmas méreteket érhetnek el; meghaladhatják a 3 méteres hosszúságot és a 30 kilógrammot. Ennek ellenére, többségük végleges mérete rendszerint 1,8- 2,4 m közötti.


  Kifejlett nőstény argentín boa (Boa c. occidentalis, sötétebb változat)


  A fiatal állatok zaklatásukra gyakran kitátott szájjal és hangos fújással reagálnak. Bár ezek többsége az argentin boáknál csak blöfföt jelent, mindig számolnunk kell tűhegyes fogakat tartalmazó álkapcsukkal. A fiatalok ezt az érzékeny természetüket rendszerint egy-két éven belül elvesztik és könnyen kezelhető állatokká válnak.

  A párzások rendszerint a leghidegebb téli hónapokban történnek. A vemhességi idő 115-150 nap közötti, az utódok rendszerint nyár végén jönnek a világra. Az argentin boák gyakran nagy létszámú almokat produkálnak, ismertek akár 40 kiskígyót számláló szaporulatok is.  Bár az argentin boa eredeti élőhelyén a hideg, hegyvidéki éghajlathoz is alkalmazkodott, a már több generáció óta fogságban lévő állatok számára- a domesztikáció miatt- 28-30 fokos nappali és 23-24 fokos éjszakai hőmérsékletet biztosítsunk.
  Az Boa c. occidentalis az egyetlen alfaja a Boa constrictornak, amely a CITES I. függelékébe tartozik, vagyis ezek a kígyók közvetlenül a kihalás szélén állnak, ezért az élőhelyről való befogásuk kereskedelmi célból tilos! Továbbá tilos az elpusztult állatok preparátumának, valamint lenyúzott bőrének a birtoklása is.
  Kereskedelmüket a törvények a többi, II. függelékes alfajhoz képest jóval szigorúbban szabályozzák. Eszerint tilos ezen alfaj importja és exportja, vagyis az EU-n kívülről nem hozható be és az EU-n kívül nem is adható el kereskedelmi célból. Továbbá minden egyes fogságban született szaporulatot a tartó köteles bejelenteni, a született példányokhoz pedig a szóban forgó ország Természetvédelmi Hivatala egyedi EU-s CITES papírt (sárga) állít ki. Az eladó minden esetben köteles a sárga CITES papírt a vevő részére bocsájtani, csak így minősül az állat átruházása legálisnak. Az argentin boákat egy méteres testhossz felett a tartó köteles chip-el ellátni a későbbi egyedi azonosíthatóság végett.


  Kifejlett hím argentín boa (Boa c. occidentalis, világosabb változat)


  Elengedhetetlenül fontos lenne ennek a kihalás szélén lévő alfajnak az eredeti formában való megőrzése. Ennek ellenére, a felelőtlen állattartók hazánkban az argentin boát- csakúgy, mint külföldön -több alkalommal is használták (használják?) terráriumi boával való keresztezésre.

  Minthogy ez az alfaj élőhelyéről már nem exportálható (, sőt veszélyeztetettségénél fogva a fogságban született példányok a különböző országok között sem exportálhatók és importálhatók), csak azok a példányok állnak rendelkezésre az alfaj fogságbeli és talán vadonbeli túléléséhez, amik jelenleg fogságban vannak. Nem túlzunk, ha azt mondjuk: az argentin boa jövője a felelős tenyésztők kezében van.

  Mailküldés:
  Keresés a
  weboldalon:
  elado

  1.1 2007-es Argentin boák

  (Boa c. occidentalis)bővebben..

  Alfaj határozó