Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol

Élőhelyek szerint:

  Ecuadori feketehasú boa (Boa c. melanogaster)

  (Langhammer, 1983)


  James K. Langhammer 1983-ban írta le az ecuadori feketehasú boát, azaz a Boa c. melanogastert.
  Ezek az állatok meglehetősen eltértek megjelenésükben az amazóniai populációk képviselőitől (Boa c. constrictor). Mivel nem létezett tudományos megnevezés sem erre a sötét formára, sem a ma már törzsalakként számontartott példányokra, a frissen importált kígyókat az eladók "vörösfarkú boa" vagy "perui vörösfakú boa", néha "Boa c. rubricauda"(nem érvényes alfaj), "Boa c. ortonii", illetve "Boa c. amarali" néven tüntették fel, nyilvánvalóan helytelenül.

  Ráadásul a korabeli állatkereskedések által kínált "vörösfarkú boák" között két határozottan elkülönülő megjelenésű alak volt. Az egyik a világos alapszínű, ragyogó vörös farokkal rendelkező amazon-medencei Boa c. constrictor, a másik az ismeretlen populációból származó sötét alapszínű, mahagóni vörös farkú, sötét hasú forma.


  Az alfaj leírásához használt holotípus, egy adult nőstény. Kép: James K. Langhammer


  A további félreértések elkerülése érdekében Langhammer úgy döntött, hogy a sötét- alapszínnel és hasi tájékkal rendelkező Boa constrictorokat új alfajként írja le. Bár a tanulmányhoz használt állatok közül mind a 9 példány a Yaupi-folyó környékéről, Morona Santiago Provinciából (Ecuador) származott, a szerzőnek alkalma volt megvizsgálni a Napo-folyó menti Tena-ból származó, az általa leírtakkal megegyező külsejű kígyót is. Duellman könyvében szintén található egy kép, mely azt jelzi, hogy a Boa c. melanogaster elterjedési területe folytatódik északi irányban, Santa Cecilia felé az Aguarico-folyó mentén. Bár Langhammer nem volt ismeretében a pontos elterjedési területnek, úgy tartotta, hogy a Boa c. melanogaster Kelet-Ecuadoron kívül előfordulhat Dél-Kolumbiában és Észak-Peruban is.


  A holotípus hasi része. Kép: James K. Langhammer


  A fekete színű háti nyeregminták száma 20-21. A fiatal állatok hasa fekete pettyekkel tarkított, melyek az idő múlásával kiterjednek, majd egybeolvadásukkal egységes fekete takarót képzenek a kígyók hasán. A kifejlett állatok mérete gyakorlatilag azonos a törzsalakéval (Boa c. constrictor); olykor elérhetik a 2,5-3 métert.


  Több mint 4,25 méteres ecuadori feketehasú boa. Kép: Craig McSherry


  Az elmúlt években az amerikai herpetológusok munkájának köszönhetően egyre inkább beigazolódni látszik, hogy a Boa c. melanogaster csupán a Boa c. constrictor egy helyi színváltozata. Mint kiderült, az Ecuador "szomszédságából" származó perui vörösfarkúak (Boa c. constrictor) különböző pikkelyszámai (alfaji azonosítók; hasi-, farok alatti-, középháti pikkelysorok, valamint a háton található nyeregminták száma) megegyeznek a feketehasú boa Langhammer által leírt pikkelyszámaival. Fény derült arra is, hogy a melanogaster élőhelyéről származó boák között szórványosan található az amazóniai területen megszokott, világos színű Boa c. constrictor is.


  3 méteres hím Kép: Craig McSherry


  Ezek alapján számunkra egyértelműnek tűnik, hogy a Boa c. melanogaster mindössze a törzsalak egy természetben előforduló, különleges színváltozata. Ezek a boák nagyon ritkák fogságban és szinte egynek sem igazolt dokumentumokkal a származása. Szintén említést érdemel, hogy olykor a sötétebb színű perui vörösfarkú boákat (Boa c. constrictor)-, amelyek külsőleg megegyeznek a melanogasterrel -gyakran címkézik fel az eladók "Boa c. melanogaster"-ként, helytelenül. Ugyanez történik olykor a sötétebb, fekete hasú, ismeretlen származású Boa c. constrictorokkal, szintén helytelenül.

  Mailküldés:
  Keresés a
  weboldalon:
  elado

  1.1 2007-es Argentin boák

  (Boa c. occidentalis)bővebben..

  Alfaj határozó