Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol

Élőhelyek szerint:

  Dominikai ködfoltos boa (Boa c. nebulosa)

  (Lazell, 1964)  A ködfoltos boa a kis-antillai Dominikán őshonos. Minthogy ez a szigeti populáció teljesen izolált és nem képes megosztani génjeit a faj többi alakjával, valamint külső jegyeiben is határozottan eltér az őt körülvevő formáktól, gyakran mint önálló fajt tartják számon.


  Vadonfogott példány Dominika szigetén. Kép: Olaf Schal


  Az állatok alapszíne viszonylag sötét, barnás árnyalatú. Az elmosódott nyeregminták száma rendkívül magas, 32-35 közötti. A has szürkés színű, fekete pettyekkel tarkított. Mint a faj sok formájánál, a fiatalok szüleiknél jóval világosabb színezettel rendelkeznek, valamint a minták is kontrasztosabbak. Ahogy az állatok idősödnek, alapszínük és legfőképp a feji részük elsötétedik, mintázatuk kontúrja gyengül. A feji minták a kor előrehaladtával szintén elhalványulnak, a fejtetőn található lándzsa alak gyakran- a Boa c. orophias-hoz hasolóan- szakadt, nem egybefüggő.
  A legnagyobb nőstények elérhetik a 2,5 métert, a hímek ennél jóval kisebbek és vékonyabbak.


  A ködfoltos boa gyakran emberi településeken is felbukkan. Kép: Olaf Schal


  Lazzel megfigyelései szerint a ködfoltos boák a különböző búvóhelyeken-, melyek leggyakrabban barlangrendszerek és folyóparti üregek- csoportosan tanyáznak. Egy-egy ilyen rejtekhely akár 10 kígyót is számlálhat. Az ilyen odúkban gyakran található sárgás kénes üledék, jelezve a sziget aktív vulkanikus tevékenységét. Úgy tűnik, hogy a boák a meleg kénes kigőzölgéseket előszeretettel használják ki testük melegen tartására, sőt feltételezhető, hogy életük többségét ilyen búvóhelyeken töltik és csak inni, illetve vadászni járnak ki. Táplálékukat oposszumok, patkányok, esetleg agutik teszik ki, bár nem vetik meg a házak közelében található baromfikat sem.


  Mint látható, a ködfoltos boák remekül beleolvadnak környezetükbe.


  A Boa c. nebulosa fogságban meglehetősen ritka, áruk pedig ennek megfelelően borsos. Legjobb tudomásunk szerint Európában eddig csak Hermann Stoecklnek és Klaus Bonny-nak sikerült a dominikai ködfoltos boa tenyésztése.

  Mailküldés:
  Keresés a
  weboldalon:
  elado

  1.1 2007-es Argentin boák

  (Boa c. occidentalis)bővebben..

  Alfaj határozó