Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol

Élőhelyek szerint:

  Santa Lucia-i boa (Boa c. orophias)

  (Lazell, 1964)  A Boa c. orophiast Carl von Linné, mint ismeretlen helyről származó alfajt jegyezte le 1758-ban. A tényleges leírást James D. Lazell végezte el 1964-ben. Mivel ez az alak teljesen elszigetelt a faj többi formáitól, melyektől megjelenésében határozottan eltér, a Santa Lucia-i boát- a Boa c. nebulosához hasonlóan -gyakran önálló fajként tüntetik fel.

  Az nyeregminták száma 27 és 31, a hasi pikkelyek száma kiemelkedően magas, 270 és 288 közötti. Az állatok alapszíne és a minták barnás árnyalatúak, az évek előrehaladtával egyre jobban elsötétednek. Végül a legidősebb példányok sötétszürkés alapszínt vesznek fel, ám az kígyók első egyharmada láthatóan világosabb színű a test többi részénél. A hasi tájék fehér színű, fekete, illetve szürke pettyekkel tarkított. A fejtetőn található lándzsaminta gyengén látható, gyakran nem folytonos, hanem szakadt, egyes esetekben teljesen hiányzik. A legnagyobb nőstények elérhetik a 2,5 métert.


  Adult példány, a faroktájékon egybeolvadt mintázattal. Kép: Jeff Murray


  A fiatalok inkább falakó életmódot folytatnak és akár 15 méteres magasságba is feljutnak, azonban növekedésükkel egyre inkább a talajra kényszerülnek. Szintén ismert, hogy ezek az állatok hosszú ideig ugyanazon a helyen tartózkodnak. Tudomásunk van olyan megfigyelt példányról, amely ugyanazt a barlangi üreget éveken keresztül használta. Erdős és mezőgazdasági területeken, illetve ültetvények közelében egyaránt megtalálható. A legtöbb bennszülött védi a boákat azon oknál fogva, hogy a kígyók jelentősen megtizedelik a terményekre ártalmas patkányok számát.


  Adult Santa Lucia-i boa. Kép: Gabor Kamiński


  A Boa c. orophias fogságban meglehetősen ritka. Eddig csupán néhány tenyésztőről tudunk, aki az elmúlt években sikeresen szaporította a Santa Lucia-i boát.

  Mailküldés:
  Keresés a
  weboldalon:
  elado

  1.1 2007-es Argentin boák

  (Boa c. occidentalis)bővebben..

  Alfaj határozó