Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol

Élőhelyek szerint:

  Perlas-szigeteki boa (Boa c. sabogae)

  (Barbour, 1906)  A panamai Boa constrictor sabogae elterjedési területe a leírók alapján a Perlas-szigetekekre korlátozódik. Ennek ellenére a Taboga- és Tabogilla szigetről, valamint Cha Mar-ról vizsgált példányok az eredetileg leírt Boa c. sabogae-ra nagyon hasonlítanak, sőt külső jegyeik alapján valószínűleg meg is egyeznek velük. Ugyanakkor láttunk már sabogae alfajra hasonlító példányokat a Perlas-szigetektől több száz km-re nyugatra fekvő Coiba-szigeten is.

  Ezek az állatok természetes módon hypomelansztikus színűek, azaz bőrűkből (többnyire) hiányoznak a sötét pigmentek. Sajnos ritkán érik el kifejlett, 140-160 cm körüli méretüket, ugyanis a bennszülöttek abban a hiszemben, hogy mérgeskígyók, amint meglátják, megölik ezeket a színpompás állatokat.


  Adult hím perlas-szigeteki boa (Boa c. sabogae)


  A fogságban lévő taboga-szigeti példányok eredetileg Robert Meidinger tenyészetéből származnak. A Costa Rica-i El Mundo de las Serpientes hüllőpark osztrák tulajdonosa 1991-ben kapott engedélyt a panamai kormánytól 6 példány befogására. Bár Robert két alkalommal összesen hat hetet töltött a szigeten, csak 5 példányt sikerült befognia, melyeket később állatkertjébe exportált. Pár év elteltével vadonfogott állatait sikeresen szaporította. Mivel a panamai törvények sokáig tiltották az élő állatok exportálását, egy ideig a Meidinger-féle volt az egyetlen fogságban létező, dokumentált vonal.
  Nem sokkal a Meidinger-vonal megjelenése után, egy ismert amerikai színváltozat tenyésztő is hozzájutott néhány példány sabogae-hez, amelyek állítólag- ellentétben a Meidinger vonallal -nem a Taboga-, hanem a Saboga-szigetről származtak. A szóban forgó tenyésztő azóta többször is sikeresen szaporította állatait.
  Végül 2006-ban megszűnt az export tilalom Panamában. Azóta számos boa szállítmány érkezett az Egyesült Államokba, amelyben az állatok többsége szárazföldi Boa c. imperator (panamai) volt. Ugyanakkor a szállítmányok tartalmaztak néhány példány Boa c. sabogae-t is. Bár ezeknek az állatoknak a pontos befogási helye nem ismert, feltételezzük, hogy a Panamai-öböl valamely szigetéről vagy szigeteiről (Perlas-szigetek) származnak.


  Subadult nőstény sabogae  Ennek az alfajnak az tisztaságáról és pontos származási helyéről- csakúgy, mint a többi alfaj esetében -nem lehet biztosan meggyőződni csupán az állatok kinézete alapján. Az azonosítást tovább nehezíti, hogy Panama szárazföldi populációi (Boa c. imperator) között szintén előfordulnak hypomelanisztikus példányok, melyek közül néhány meglehetősen hasonlít a sabogae alfajra.
  Ráadásul egy ismert amerikai tenyésztő a 90-es évek közepén kolumbiai boából (Boa c. imperator) és hypomelanisztiks panamai boából (Boa c. imperator; egyes feltevések szerint a panamai nőstény valójában sabogae alfaj volt) kitenyésztette az ún. "salmon hypo" színváltozatot, melyek között szintén vannak a Boa c. sabogae-ra megtévesztésig hasonlító kígyók.

  Mivel a Boa c. sabogae világpiaci ára ritkaságának megfelelően rendkívül magas(10.000-15.000 USD körül mozgott 2005-ben, 1500-3000 USD 2008-ban ), történtek már és valószínűleg a jövőben is történni fognak kísérletek a különböző, nem tiszta alfajú színmutációk Boa c. sabogae-kénti eladására. Következésképpen csak azok a példányok fogadhatók el tiszta perlas-szigeteki boaként, amelyeknek származása 100%-osan alá van támasztva a megfelelő dokumentumokkal.

  2009-ben mi is szaporítani tudtuk perlas-szigeti boáinkat, így Hermann Stoeckl és Klaus Bonny után mi lettünk a harmadikak Európában, akik sikeresen tenyésztették a Boa c. sabogae-t fogságban. Az összesen 7 állatot számláló alomból egy hímet és egy nőstény megtartottunk, így ezt a vérvonalat a jövőben is tovább tudjuk majd szaporítani.


  Egy a nálunk született perlas-szigeti boák (Boa c. sabogae) közül, 2 éves korában

  Mailküldés:
  Keresés a
  weboldalon:
  elado

  1.1 2007-es Argentin boák

  (Boa c. occidentalis)bővebben..

  Alfaj határozó