Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Ideális tenyészcsoport?2012-03-12

Amikor valaki boái szaporítására határozza el magát, gyakran felmerül a kérdés: milyen ivararányú csoportot érdemes összeállítani a sikeres tenyésztés érdekében?

A kevesebb tapasztalattal rendelkező tartók ilyenkor gyakran egy hímmel több nőstényt párosítanak azt gondolva, hogy az egyedüli hím majd az összes nőstényt termékenyíti, amelyek néhány hónappal később bőséges számban fognak egészséges utódoknak életet adni. A valóságban azonban ez csak kivételes esetben valósul meg.

Amikor az egyedüli hím-, feltéve, hogy mutat egyáltalán szexuális érdeklődést -figyelme több nőstény irányába oszlik meg, a nőstények közel sem termékenyülnek az elvárt arányban. Ugyanakkor jelentősen megnő az almokban a meg nem termékenyített tojások aránya, ami egyértelműen nem kívánt jelenség. A végeredmény tehát viszonylag alacsony számú életképes utódok, megnövekedett számú terméketlen tojások, esetleg halva született utódok és ezzel együtt megnövekedett esélye a szülési komplikációknak. Voltaképp, ha az egyedüli hím két-három nőstényt meg is termékenyít a párzási időszak alatt, a nőstények életképes utódainak száma általában még kevesebb is lesz, mint ha a hím csak egy nőstényre koncentrált volna a szaporodási szezonban.

A fentebb leírt tapasztalatok miatt azt javasoljuk, hogy tenyészcsoportok összeállításánál a hímek száma legalább annyi legyen, mint a nőstények száma vagy akár több is. Triók esetében tehát a két hím-egy nőstény párosítás javasolható.
Érdemes néhány szót ejteni a több hím használatának előnyeiről is. Több hím együttes jelenléte a terráriumban ugyanis kedvezően hat mind a hímek, mind a nőstény(ek) nemi aktivitására. A hímek között kialakuló szexuális versengés hatására fokozódik a hímek nőstény(ek) iránti érdeklődése, nő a sikeres párzások száma, nő az egészséges élő utódok aránya az almokban.

Ha tehát valaki szeretné növelni esélyeit a sikeres szaporításra, a több hím használata a legkézenfekvőbb lehetőség.

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek