Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
"Hibrid szuper óriáskígyó" az Everglades-ben, avagy amikor a szakértők is elvesztik az eszüket...2012-04-09

Azt gondolnánk, hogy a média kicsarvart, eltúlzó, szenzációhajhász hírei sajátos hungaricumok, ha kígyókról van szó. Nos, ez nem igaz, íme a bizonyíték közvetlenül George Horne-tól, a floridai természetvédelmi és vízügyi felügyelőség vezetőjétől.

Mint egy korábbi hírünkben kitértünk rá, a Florida Állambeli Everglades mocsaraiban egyre növekvő problémát okoz az idegen fauna térhódítása. A legnagyobb nyilvánosságot, hírverést talán a gyökeret vert tigrispiton (Python molurus bivitattus) populáció kapta, noha az igazsághoz hozzátartozik, hogy számos más, nem őshonos hüllőfaj, sőt madarak is elszaporodtak az utóbbi időben.

Florida tradicionálisan Amerika leghüllőkedvelőbb államai közé tartozik, meg merem kockáztatni itt lehet a leggyakoribb a hüllőtartás a tengerentúlon. Figyelembe véve Florida sajátos természeti adottságait (trópusi élőhelyekhez hasonló környezeti viszonyok és gyakori természeti katasztrófák) valójában kevéssé meglepő, hogy pont itt alakult ki egy invazív, az őshonostól idegen hüllőpopuláció. A legfőbb problémát a hírek szerint a tigrispitonok okozzák, melyek szorgalmasan pusztítják az őshonos emlősöket és madarakat. Az elmúlt években számos program indult a pitonok kitelepítésére, de valójában minimális az esély rá, hogy ezek az erőfeszítések sikerrel fognak járni, hiszen képtelenség felügyelet alatt tartani egy több, mint 6000 km²-es területet.

A közelmúltban azonban még váratlanabb esemény történt. Megjelent ugyanis az afrikai sziklapiton (Python sebae) is a területen, melyből állítólag legalább öt példányt találtak. Úgy tűnik, ez utóbbi történéstől végleg elszakadt a cérna Geroge Horne, helyi természetvédelmi vezetőnél, aki olyan nyilatkozatot tett, ami akár áprilisi tréfának is megállná a helyét (Nem az!). A szakember ugyanis attól tart, hogy a sziklapiton kereszteződni fog a tigrispitonnal egy új hibrid "szuper óriáskígyót" alkotva. Minthogy a sziklapitonok "gonoszabbak és nagyobbak, mint a tigrispiton, félő, hogy egy új hibrid szuper óriáskígyó van születőben az Everglades-ben"- fogalmazott Horne. A várható következmények megbecsléséhez pedig elég néhány alacsony költségvetésű horrorfilmet megnézni...

Komolyabbra fordítva a szót, nehéz jelzőket találni rá, hogy képes ilyen szenzációhajhász, megalapozatlan, minden tudománynak ellentmondó kijelentést tenni egy állítólagos szakember a médiában. Mindenesetre érdekes látni, hogy az ilyen jellegű hüllőkkel kapcsolatos hírek nemcsak hazánkban, hanem bárhol máshol is előfordulhatnak a terrarisztikai kultúra fejlettségétől függetlenül.


Szarvast nyelő sziklapiton Afrikában. Kép: Alex Griffith


Végezetül, csak a tisztánlátás kedvéért le kell szögeznünk, hogy minthogy két önálló, különböző fajról van szó, ezek nem fognak hibridizálódni a természetben. Ez idáig még egyetlen populációt sem írtak le egy óriáskígyó fajból sem, amely a természetben egy másik fajjal szaporodott volna fajokközti hibrid példányokat létrehozva.
Fogságban kivételes esetben, tudatos manipulációk sorozatával és nem kevés véletlennel már hoztak létre tigrispiton X sziklapiton hibridet, melyek azonban minden bizonnyal terméketlenek voltak, tehát nem tudtak tovább szaporodni.

Valójában még fogságban is-, ahol, ha úgy tetszik minden feltétel adott a hibridizációjához- csak kivételes esetben történik különböző fajok között párzás, ezeknek szintén töredékéből lesz életképes embriót tartalmazó tojás, amiből még ritkábban jön világra életképes kiskígyó, és szinte soha nem lesz termékeny, amely hasonló hibrid társaival szaporodni tudna.

A tényleges problémát az Everglades-ben tehát nem a hibridizáció és egy új "szuperóriáskígyó" megjelenésének a lehetősége okozza, hanem pusztán a sziklapiton felbukkanása, amelyek a tigrispitonhoz hasonlóan szintén invazív faj, nagy mérettel és táplálékigényekkel rendelkezik, ezért további veszélyt jelenthet a helyi faunára.

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek