Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Védd meg az élőhelyeket!2012-07-27

Egy 2008-ban közzétett tanulmány az argentin boa (Boa c. occidentalis) reprodukciója és az élőhelyek pusztulásának összefüggését vizsgálta. Az eredmények igen lesújtóak...

Az argentin Gran Chaco területe már régóta a dél-amerikai erdőirtás egyik fő szenvedője. A cikk szerint évente 2,2%-a tűnik el végleg az erdőségeknek a fakitermelések miatt, az elmúlt 30 évben a szubtrópusi szárazerdőnek összesen mintegy 85%-a tűnt el. Bár ezeken a kiirtott területeken másodlagos vegetáció létrejöhet, a megváltozott földrajzi körülmények döntően befolyásolják a fajok viselkedését, köztük a Boa constrictor occidentalis szaporodási viselkedését is.


Argentin boa (Boa c. occidentalis)


Az argentin boa jellegzetesen a száraz erdők lakója, bár előfordulhat a trópusi jellegű erdőségekben. Egyes források szerint a fás élőhelyek nagyban hozzájárulnak a vemhes nőstények hőmérséklet szabályozásához, ugyanis a boák a különböző magasságú fák megválasztásával egyben befolyásolják saját testhőmérsékletüket. A szerzők arra is kitérnek, hogy a kipusztult erdőségek helyén létrejövő bokros vegetációban a boák kevésbé szívesen szaporodnak.

A kutatást hét éven keresztül, 1996 és 2003 között végezték, amely idő alatt 173 példányt vizsgáltak meg (91 hím, 82 nőstény). Az nemi tevékenységet, köztük a nemi szervek nagyságát, ciklusát, a vehemek nagyságát ultrahang segítségével becsülték meg. Érdekesség, hogy a párzási időszak alatt a nemi aktivitást mutató hímek és nemi aktivitást nélkülöző nőstények által megtett átlagos távolság 1,5 km volt, míg a nemileg aktív nőstényeké mindössze 0,09 km.
Az évek során, az élőhelyek pusztulásával csökkent a vemhes nőstény átlag súlya, vagyis egyre kisebbek voltak a vemhes nőstények és egyre kevesebb számú utódot hoztak világra. Szintén csökkent a hímek átlagos testtömege és heréjük térfogata, mely arra utalhat, hogy kevesebb nemi aktivitást mutattak megváltozott élőhelyükön. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy 33%-a hímeknek, amelyek elsődleges, erdős területről származtak relatíve nagyobb ivarszervekkel rendelkeztek, mint a másodlagosan kialakult, bokros területeken vizsgált hímek.


Argentin boa (Boa c. occidentalis)


Összességében tehát elmondható, hogy a pusztuló elsődleges vegetáción túlélő boák között csökken a nőstények és hímek nemi aktivitása, átlagosan kisebb nőstények vemhesülnek és kevesebb utódot hoznak világra. A hímek csökkent nemi aktivitásuknál fogva kevesebb nőstényt és valószínűleg rosszabb arányban tudnak termékenyíteni. Ezek a folyamatok következetesen a populáció gyors zsugorodásához vezetnek és a kihalás felé terelik az argentin boa (Boa c. occidentalis) sorsát. A szerzők javasolják az élőhelyek mielőbbi megóvását. Én szintúgy.

Forrás: Gabriela Cardozo - Margarita Chiaraviglio: Landscape changes influence the reproductive behaviour of a key ‘capital breeder’ snake (Boa constrictor occidentalis) in the Gran Chaco region, Argentina

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek