Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Lehetséges szaporulatok-20132012-09-21

Az évek múlásával a gyűjteményünkben lévő példányok többsége kifejletté vált. Többek között ezért is ígérkezik különlegesnek a jövő év...

A 2012-2013-as szezonban következő lokalitásokat fogjuk megpróbálni szaporítani:
ecuadori vörösfarkú boa (Boa c. constrictor), perui vörösfarkú boa (Boa c. constrictor), argentin boa (Boa c. occidentalis), tumbesi boa (Boa c. longicauda), dél-brazíliai boa (Boa c. amarali), ecuadori boa (Boa c. imperator).

Természetesen ezek közül nem fog mindegyik realizálódni és valójában nem is cél ez, hiszen hat alomnyi boának nem lenne könnyű új otthont találni. A fenti formák egyikét sem tenyésztettük még, ha kettőt-hármat sikerülne az mindenképpen nagy siker lenne számunkra.

A lehetséges szaporulatok tehát a következők:

Ecuadori vörösfarkú boa (Boa c. constrictor)

2007-es születésű, vadbefogott szülőktől származó ecuadori vörösfarkú boáink az egyetlen jelenleg ismert fogságbeli vérvonal képviselői ebből a lokalitásból. Egy Lago Agrio nevű településről származnak Észak-Kelet Ecuadorból. Tenyésztésük a jövő év talán legnagyobb kihívása, mert kifejezetten nehezen szaporítható alfajról és lokalitásról van szó. Mindazonáltal ritkák és rendkívül tetszetős megjelenésűek, ezért az ő tenyésztésük a jövő év fő célkitűzése és egyben legnagyobb kihívása.
Perui vörösfarkú boa (Boa c. constrictor)

Perui vörösfarkú boáink közül a nőstényt 2003-ban, a hímet 2004-ben importáltuk Iquitosból. Jellegzetes, iquitosi megjelenésük van aranysárga alapszínnel, narancssárgás farki résszel. Mostanra minden bizonnyal tenyészérettek, így az egyetlen akadályt nehéz szaporíthatóságuk okozhatja.
Argentin boa (Boa c. occidentalis)

Régóta szeretnénk, hogy megannyi keresztezett példány után végre szülessenek tiszta vérvonalú argentin boák (Boa c. occidentalis) Magyarországon, legális dokumentációval, a Természetvédelmi Hivatal hozzájárulásával. Ezen törekvésünkben egy Németországban tenyésztett nőstény (2007) és egy holland hím (2007) áll rendelkezésünkre. Bár már kifejett korúak, tenyészérettségük még kérdéses, így lehet, hogy az ő szaporításuk késni fog egy évet.
Tumbesi boa (Boa c. longicauda)

Tumbesi boáinkat 2005-ban importáltuk az Egyesült Államokból. Mivel rendkívül lassan növő formáról van szó, most számolunk először szaporításukkal. A hím és a nőstény különböző vérvonalból származik; a nőstényen a fehér és fekete színek dominálnak, a hím aranysárga alapszínű fekete mintákkal. Kíváncsian várjuk milyen utódok születhetnek ebből a párosításból.
Dél-brazíliai boa (Boa c. amarali)

Az Egyesült Államokban csak "bolíviai boa"-ként ismert Boa c. amarali párunk 2005-ben született Barry Millernél, aki talán a legjelentősebb Boa c. amarali tenyésztő a tengerentúlon. Joe Terry eredeti vérvonalát képviselik, tipikus tömzsi, zömök testű, "ezüsthátú" amaralik, jellegzetes temperamentummal.
Ecuadori boa (Boa c. imperator)

Ecuadori boáink (Boa c. imperator) 2005-ben születtek egy osztrák gyűjteményben, Klaus Bonny vérvonalát képviselik. Kis testméretűek, jellegzetes megjelenésűek, könnyen kezelhetők, olcsók, mégsem terjedtek el széles körben. Minden kezdő, kis hellyel rendelkező terrarista száma ideális terráriumi állatok.


Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek