Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
A terráriumok kialakítása- I. rész2012-10-02

Több részes cikksorozatunkat azok a rendszeres megkeresések ösztönözték, melyekben Olvasóink arról érdeklődtek, milyen terráriumokban tartjuk állatainkat.

A következő hetekben több részben igyekszünk átfogó képet adni arról, milyenek a mi terráriumaink és ami fontosabb: milyen szempontokat vettünk figyelembe kialakításuknál, mik azok előnyei és hátrányai. Nem gondolom, hogy csak az általunk alkalmazott lenne az egyetlen járható út a sikeres óriáskígyótartásban, de talán jó alapként szolgál azok számára, akik még ennek a hobbinak az elején járnak, esetleg terrárium vásárlásában/építésében gondolkoznak.

Szempontok, amelyekre érdemes gondolni a terrárium építés/beszerzés előtt:
Mekkora legyen a terrárium?
Milyen hőmérsékletet és páratartalmat kell benne fenntartani?
Az esztétika vagy a gyakorlatiasság a fontosabb?
Hogy lesz kifertőtleníthető egy esetleges atkásság vagy fertőző betegség esetén?
Mennyi ideig kell, hogy szolgálja a tartó kedvenceit?
Hogy lesz szállítható, esetleg eladható?
Legyen jól zárható, szökés-biztos!

A terrárium alapanyaga

Az első és egyik legfontosabb kérdés egy terrárium építésénél/beszerzésénél, hogy miből is készüljön. Alapanyaga meg fogja határozni a terrárium fűthetőségi, megvilágítási tulajdonságait, mobilitását, élettartamát.

1. Üveg
Azt hiszem a modern kor óriáskígyótartásában, ahol a tág terek, viszonylag magas hőmérséklet, könnyű szállíthatóság fontos szempontok az üveg terrárium (minden oldaluk üveg) már nem járható megoldás. Egy kis helyigényű, alacsonyabb hőmérsékletet igénylő fajnál az üvegterrárium még megfelelő lehet, de a nagyobb testű fajoknál ez pusztán már a hely- és hőmérsékletigényük miatt sem kivitelezhető.

2. OSB/ Bútorlap
A hazai viszonylatban talán legnépszerűbb, legköltséghatékonyabb megoldás a bútor alapú terrárium. Ennek általában csak az elülső oldala üveg, tolóajtó-szerű megoldással, az összes többi oldalt bútorlap, OSB vagy hasonló faanyagok teszik ki. Óriási előnyük, hogy sokkal jobb hőszigetelők az üvegnél, kevésbé sérülékenyek. Legfőbb hátrányuk, hogy rosszul tűrik a nedvességet (pára, vizes permetezés, az állatok savas ürüléke), ezért legalább az alsó részüket- , ami az ürülékkel, lefolyó nedvességgel érintkezhet -érdemes szigetelni.
A szigetelést mi 5mm vastag hungarocellel, az élek találkozásánál szilikon ragasztóval oldottuk meg. Így a vizelet, illetve nedvesség- , amelyet többnyire felszív a talaj -nem találkozik a bútorral. Ez elég fontos szempont, ugyanis régebben sok kellemetlenséget okozott, amikor a nagyobb testű állatok néhány bőségesebb vizeletürítéssel tönkretették a vizelettel érintkező bútorlapot. Ráadásul a fa magába szívva a vizeletet nem csak tönkremegy, de még hetekig árasztja magából a kígyóvizelet átható szagát, ami szintén nem szerencsés.
A hungarocell szigetelés ugyanakkor nem kifejezetten könnyen tisztítható, ezért mi évente-kétévente gomba és baktériumölő festékkel szoktuk kifesteni fertőtlenítésként. Természetesen bármilyen más módon is megoldható a szigetelés, a lényeg hogy a faalapú anyagokat mindenképp védeni kell a nedvességtől, különben nem lesz hosszú életű a terrárium!


Bútor alapú, elöl üveg tolóajtós terrárium. Belül festett hungarocell szigetelés.3.Műanyag terráriumok
Az utóbbi időben külföldön egyre több cég (Herptek, Vision Cage, Neodesha) kínál kompakt, előre formára öntött műanyag (polietilén) terráriumokat. Ezek a terráriumok, esztétikus megjelenésűek, könnyen takaríthatók és fertőtleníthetők, ellenállók a hőnek, nedvességnek, könnyen szállíthatók, hosszú évtizedekig kiváló szolgálatot tesznek. Szinte minden szempontból ideálisak kígyótartásra, van viszont egy nagy hátrányuk, ez pedig az áruk. Sajnos egyelőre nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy például királypitonjukat, gabonasiklójukat vagy éppen terráriumi boájukat egy zöld fapiton értékével megegyező terráriumban tartsák, amikor léteznek a piacon ennél jóval olcsóbb megoldások. Arról nem is beszélve, hogy a terraristák többsége ennyi pénzért inkább állatot vásárol és nem terráriumra költi. Mindenesetre annak, aki hosszú távon számol érdemes elgondolkoznia az ilyen műanyag terráriumok beszerzésén, hiszen ezeket "csak egyszer kell megvenni" és onnan a terrárium kérdése gyakorlatilag egy életre letudva. Szintén érdemes elgondolkodni, hogy hosszútávon mi kerül többe: elveszíteni egy állatot vagy akár az egész állományt egy behurcolt fertőzéssel a terráriumok nehéz kifertőtlenítése miatt vagy drágább terráriumokat venni, amelyek könnyen kifertőtleníthetők és ezzel megelőzni a problémákat.


HTB150-es műanyag terrárium a Herptektől4. Műanyag dobozok
Az újszülött állatok, illetve a karantén időszakában lévő állatok elhelyezhetők megfelelő méretű műanyagdobozokban is. Itt a fő szempontok az átláthatóság, könnyű tisztántarthatóság. Minthogy itt szó szoros értelemben dobozokról van szó, a megfelelő hőmérsékletet és megvilágítást kívülről kell elérni, vagyis szükség van egy viszonylag magas hőmérsékletű, megvilágításával vagy természetes napfénnyel rendelkező helyiségre.

A terrárium mérete
Bár a veszélyes állattartási törvényben előírtak szerint a terrárium hossza 1X-ese, a mélysége 0,5X-öse, magassága 1x-ese, de legfeljebb két méter kell, hogy legyen az állat testhosszának-, mint a hazai herpetológusok is kitérnek rá (GÁL, 2006) -ennél jóval kisebb terráriumban tarthatók ezek az állatok anélkül, hogy bármiben hiányt szenvednének. Egy 2 m hosszú példánynak egy 1,5m X 0,7m X 1m-es terrárium minden bizonnyal tökéletesen kielégíti a szükségleteit. Több példány együttes elhelyezésénél a terrárium alapterületét célszerű valamelyest növelni.

A következő rész témája a világítás kialakítása lesz.

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek