Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
A terráriumok kialakítása- II. rész2012-10-19

Jelen cikkünkben a terráriumok világításának és fűtésének kialakítását tárgyaljuk...

A világítás

Bár a Boa constrictorok nokturnális, azaz éjszakai életmódot folytató állatok, szabályos életritmusok működéséhez rendszeres fényforrásra van szükségük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a napszakoknak megfelelően körülbelül 12 órás megvilágításra van szükségük ("nappali időszak"), amit 12 órás sötét időszak követ ("éjszakai időszak"). Természetesen ez a 12-12 órás periódus eltolódhat néhány órát az évszaktól, szaporítástól, stb. függően.

A megvilágítás megfelelő Watt-számú izzók alkalmazásával történik. Az izzó színhőmérséklete lehet, sárga, fluoreszcens vagy akár infravörös. Sokkal lényegesebb, hogy megfelelő teljesítményűt válasszuk, hiszen a sárga izzók és különösen az infravörös lámpatestek jelentős mennyiségű hőt termelnek. Ez egyrészt kívánatos, hiszen segít a terrárium megfelelő hőmérsékletének fenntartásában, ugyanakkor fontos veszélyforrás is. Az meleg égőtesteket minden esetben úgy kell elhelyezni a terráriumban, hogy a kígyók semmiképp se férhessenek hozzá és kellő távolságban legyenek tőlük! Sajnos nem bízhatunk kígyók "józan ítélőképességében" ez ügyben. A több száz fokos izzóra anélkül is felmászhatnak, hogy észrevennék, mindeközben megég a testük.

A terrárium belsejébe elhelyezett izzók szigetelése tehát nem opcionális, hanem a tartó kötelező feladata! Maga a szigetelés legegyszerűbben egy az izzótól kellő távolságra elhelyezett fémráccsal történhet. Külföldön már lehet kapni erre a célra gyártott "égésvédőket", itthon többnyire egy jó asztalosra kell támaszkodnunk.

Természetesen az is jó megoldás, ha az izzókat a terráriumon kívül helyezzük el. Ekkor azonban számolnunk kell azzal, hogy az izzók jóval kevésbé fogják melegíteni a terráriumot, tehát nehezebb lesz a terrárium hőmérsékletszabályozása, a megfelelő hőmérséklet fenntartása. Ugyanakkor kétségkívül ez a legbiztonságosabb megoldás, hiszen az állatoknak nincs lehetőségük a lámpatesthez hozzáférni.


Kívülre helyezett világítótestIzzótípusok

Az infravörös izzók nagy hőt termelnek, ezért megfelelően nagy légterű terráriumban ajánlott használatuk, a kötelező védőrács mellett. Hasonlóak igazak a klasszikus sárgafényű körteizzókra is.


Védőráccsal ellátott infraizzók


A fluoreszcens, hideg fényű izzók, illetve UV izzók kevés hőt termelnek, ezért nem szükséges védőráccsal ellátni őket. Természetesen az elektronikai részeknek itt is hozzáférhetetlennek kell lenniük a kígyó számára. Ott ajánlott használatuk, hogy pusztán fényforrásként van rájuk szükség.


Testőfalra szerelt fluoreszcens izzó


A vonalizzók a kisebb légterű terráriumokban jól bevált fény- és hőforrások. Elegendő hőt termelnek ahhoz, hogy fenntartsák a nappali hőmérsékletet, ugyanakkor nem olyan forrók mint a többi égőtest, így nem szükséges védőrácsot használni.


Tetőfalra szerelt vonalizzóSzükséges-e UV izzó a boáknak?

Állandóan visszatérő kérdés, hogy kell-e használni UV fényspektrumú izzókat óriáskígyóknál. A választ röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy semmiben nem szenvednek hiányt a boák, ha nem használunk, viszont ha igen, az pozitívan hathat rájuk. Utóbbi esetben fontos, hogy egy alacsony intenzitású terméket használjunk (pl.: Exoterra Repti Glo 2.0).
Ha belegondolunk, hogy ezek az állatok éjszakai életmódot élnek, az élőhelyükön a nappalok többségét pedig búvóhelyeiken töltik, könnyen belátható, hogy nem igazán szorulnak rá a rendszeres napfürdőzésre. Én személy szerint ritkán szoktam használni UV csöveket és akkor is főleg a vemhes nőstényeknél, ahol leginkább indokolt lehet pozitív hatásuk.

A terrárium hőmérséklete

A boák természetes élőhelyükön- egy trópusi faj léptékeivel mérve -igen szélsőséges körülményekhez alkalmazkodtak. Ennek ellenére, fogságban ajánlott egy viszonylagos állandóságot biztosítani.
A terrárium nappali hőmérséklete 27-32 fok között kell, hogy legyen. Helyileg elérheti a 35 fokot is, de ez esetben mindig legyen az állatnak lehetősége egy hidegebb helyet választani. Éjszaka a hőmérséklet 22-25 fokra hűlhet le.

A tartósan 35 fok feletti és 20 fok alatti hőmérséklet maradandó egészségkárosodást okozhat a boák számára!

Az optimális hőmérséklet kialakítása a terrárium méretétől függően megfelelő teljesítményű izzó segítségével érhető el. Természetesen ez függ az adott helyiség hőmérsékletétől is, amiben a terráriumot elhelyezzük. Az állatok behelyezése előtt érdemes a terráriumban rendszeres hőmérsékletmérés mellett kikísérletezni, melyik izzó a legmegfelelőbb.
Tekintettel kell lenni arra is, hogy az évszakok változásával gyakran a helyiségek, szobák hőmérséklete is jelentősen változik, ezért például az izzó, amely télen a 20 fokos helyiségben elhelyezett terráriumban megfelelő a kígyók számára, egészen biztosan túl fogja fűteni a nyári kánikulában a terráriumot és akár veszélyes is lehet az állat egészségére.

Talajfűtök, melegíthető sziklák

Napjainkban már számos terrarisztikai cég gyárt ilyen, hüllők számára kialakított berendezéseket. Ennek ellenére, én mindenkit bátorítok ezen eszközök mellőzésére, ugyanis a múltban számos egészségügyi probléma volt visszavezethető a talajfűtők, melegíthető sziklák használatára.
Egyik ezek közül, hogy hatósugaruk felett jelentősen csökkentik a páratartalmat és az ilyen szárított levegőn a kígyóknál gyakran vedlési hibák alakulnak ki, rájuk sül a bőr.
Fűtésforrásként szintén távol állnak a kedvezőtől. Egyrészt, mert fényforrásra mindenképp szükségük van a kígyóknak, ami egyben egy hőforrás is. Másrészt, hiába van egy 30 fokos talajfűtő, ami melegíti alulról a kígyó hasát, ha a terráriumban mondjuk csak 22 fok van. Belélegezve a testénél jóval hidegebb levegőt a kígyó előbb-utóbb biztosan meg fog fázni.
Bár a mai cégek által gyártott termékeknél már ritkábban fordulnak elő ilyen balesetek, de még mindig aggályos a használatuk elektronikai szempontból is, hiszen a kígyók a talajra ürítenek, oda öntik ki a vizestálat, ebben túrnak gyakran, tehát sokféleképpen van lehetőségük hozzáférni ezekhez a berendezésekhez. A mai napig előfordulnak áramütés okozta sérülések.

A fentiek figyelembevételével mindenkit ösztönzök a megfelelően elhelyezett világítótestek használatára a talajfűtőkkel szemben.

Következő cikkünkben a terráriumok berendezési tárgyai kerülnek megtárgyalásra.

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek