Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
A terráriumok kialakítása- III. rész2012-11-04

Terráriumokról szóló cikkünk befejező részében a berendezési tárgyak kerülnek taglalásra...

Az aljzat

A hosszú távú problémamentes kígyótartásban a terráriumok aljzata nem elhanyagolható tényező.
Az ideális talajnak jó nedvszívónak kell lennie, kiszáradva nem szabad porzania, nem szabad illóolajokat vagy más aromás anyagokat tartalmaznia. Ezeken túlmenően emészthetőnek, könnyen cserélhetőnek kell lennie, az esetleges atkásságot könnyen ellenőrizhetővé kell, hogy tegye. Nem elhanyagolható szempont az természetes, esztétikus megjelenés sem. A probléma az, hogy a fentebb leírtaknak megfelelő talaj nem létezik, ezért nekünk tartóknak kompromisszumokat kell kötnünk.
Az alább leírtak a saját tapasztalataim az aljzatokkal kapcsolatban, bizonyára nem az egyedüli lehetséges megoldások a tartástechnológiában, ugyanakkor bizonyosan működő megoldások.

Balti tőzeg

Hosszú évek alatt számos talajfélét alkalmaztam, de a természetes talajok közül messze a balti tőzeg vált be legjobban, mely minden nagyobb kertészetben beszerezhető különböző méretű bálákba csomagolva. Természetes megjelenésű, rendkívül jó nedvszívó, ezért elegendő a szennyezett területet eltávolítani. Kiszáradt állapotban-, ha csak nem lapátoljuk -nem porzik. Enyhén savanyú pH-ja miatt némiképp gátolja a baktériumok szaporodását. Esetleges lenyelés rendszerint semmilyen problémát nem okoz, gond nélkül áthalad a bélcsatornán, ellentétben a többi talaj többségével. Ennek ellenére a fiatal állatoknál mindenkép ajánlott ügyelni, hogy lehetőleg keveset se nyeljenek be belőle a táplálkozás során.


HTB150-es műanyag terrárium a HerptektőlÚjságpapír és papírtörülköző

Az újságpapír és papírtörülköző használata főleg az újszülött és karanténban lévő állatoknál indokolt. Ezeknél az állatoknál ugyanis fontos szempont az áttekinthetőség, könnyű és gyors takaríthatóság, az ürítések és az esetleges atkásság ellenőrzése, amit egy természetes talaj nem vagy csak nehezen tenne lehetővé.

Talajok, amiket nem ajánlott vagy tilos használni

Fontosnak tartom kiemelni, hogy vannak talajok, amelyeket főleg régebben használtak előszeretettel, azonban napjainkban már nem csak nem ajánlott, de kifejezetten tilos őket használni, mert nem alkalmasak kígyótartásra. Ilyen többek között a faforgács, melynek még a pormentesen csomagolt formája is bizonyítottan irritálja a nyálkahártyákat, lenyelve bélelzáródást okoz. Hasonló okokból szintén alkalmatlan Boa constrictorok tartására a homok/ sóder aljzat is. Talán elsőre furcsán hangzik, de még mindig nem egy helyen tartanak kígyókat magán a terrárium üveglapján, ennek helytelensége talán nem is szorul komolyabb magyarázatra.
A fenyő, cédrus és egyéb illóolajokat, aromákat tartalmazó faanyagok használata szintén tilos!
A fakéreg zúzalék ellen szól gyenge nedvszívó képessége, illetve hogy esetleges bélcsatornába jutása esetén szinte bizonyosan bélelzáródást okoz.

Faágak

A Boa constrictorok élőhelyükön főleg fiatal korban folytatnak félig fán élő életmódot, de az idősebb példányok is gyakran másznak fákra akár több 10 méteres magasságba is. A terráriumban is elsősorban a fiatal példányok részesítik előnyben a behelyezett mászó ágakat. Az ágak megválasztásánál legyünk figyelemmel, hogy vastagságuk legalább akkora legyen, mint a kígyó vastagsága, ellenben kevésbé fogják szívesen használni. Különösen a nagyobb ágak és nagyobb testű kígyók esetében fontos, hogy az ágakat megfelelően rögzítsük a terráriumban elkerülve az állatok vagy a terrárium sérülését.


Egyszerűen berendezett terrárium balti tőzeggel, faágakkal, műgyanta itatótállal.Búvóhelyek

Különösen a fiatal és stresszes példányok esetében fontos, hogy biztosítsunk számukra legalább egy búvóhelyet. Az ideális búvóhely pont annyira szűk, hogy az állat háta hozzáér a búvóhely hát- és oldalfaléhoz. Szükség esetén azonban a búvóhelynek könnyen eltávolíthatónak, takaríthatónak, az alatta fekvő kígyónak pedig hozzáférhetőnek kell lennie. Itt jegyezném meg, hogy a búvóhely alatt lévő kígyót csak akkor érdemes kimozdítani rejtekhelyéről, ha az indokolt. Ellenkező esetben a búvóhely nem tölti be rendeltetési célját.
Számos terrarisztikai cég gyárt ma már különböző méretű, műgyantából készült búvóhelyet, de jó megoldás lehet egy szűk nyílással ellátott, lefelé fordított virágcserép is.
Műsziklák

Hazánkban a műsziklás terráriumok valószínűleg népszerűbbek, mint bárhol máshol. Kétségkívül egy ízlésesen kialakított műsziklás terrárium rendkívül impozáns megjelenésű tud lenni. Hátrányuk a nehéz takaríthatóság és fertőtleníthetőség. A műsziklával berendezett terrárium használatát csak olyan állatoknál javasoljuk, melyek túlestek a karantén időszakon és egész biztosan betegségtől és élősködőktől mentesek. Ellenkező esetben könnyen belátható, hogy egy ilyen műszikla fertőtlenítése mennyire aggályos lehet egy atkás fertőzöttség esetén, hogy más betegségekről ne is beszéljünk.
Vizes tál

Kedvenceinek állandó ivóvíz ellátásról kell gondoskodunk, ami egy megfelelő méretű vizes tállal oldható meg. Megkönnyítjük saját dolgunkat, hogy ha egy széles alapú, "felboríthatatlan" tálat választunk erre a célra. Fontos, hogy könnyen hozzáférhető, cserélhető és fertőtleníthető legyen. Mivel a jelenlegi tartási elvek szerint nem cél, sőt kifejezett kerülendő, hogy a kígyók bele tudjanak feküdni ivóvízükbe, a tál méretét csak a felkínált ivóvíz mennyisége határozza meg, nem kell túl nagynak lennie. Érdemes viszont fehér vagy világos színűt használni belőle, mert jobban nyomon követhető a víz szennyezettsége és az esetleges atkásság.

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek