Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Visszatekintés a veszélyes állattartási rendeletre2013-03-04

Mint ismert, a Boa constrictor az előző hónapban kikerült a veszélyes állatok köréből. Néhány gondolatot talán érdemes megosztanunk, mit is jelent ez a boa tartók számára...

A Boa constrictor tartása a 90-es években-, hasonlóan sok más kígyófajhoz -egyre nagyobb népszerűségnek örvendett a hazai terraristák köreiben, így igazán sokként hatott a 1999-es veszélyes állat tartási rendelet (8/1999. (VIII. 13.) KöM-FVM-NKÖM-BM együttes rendelet) bevezetése. A rendeletben szereplő indokolatlanul szigorú, gyakran teljesíthetetlen előírások és ugyanakkor az állatok valós tartási körülményeinek figyelmen kívül hagyása nem meglepő módon sok tartó neheztelését vívta ki rövid időn belül.

Sokan ekkor váltak meg kedvencüktől, mivel nem voltak képesek az előírásokat teljesíteni. A többség azonban továbbra is tartotta "veszélyes" kedvenceit. Úgy becsülöm, hogy a közel 14 éves időszak alatt a Boa constrictor tartók 99%-a soha nem szerezte meg a veszély állattartási engedélyt, amely legnyilvánvalóbb jele, hogy a fent említett rendelet a gyakorlatban nem volt működőképes.

A 41/2010 (II.26) Kormányrendelet még tovább nehezítette nemcsak a boa-tartók helyzetét, de az eladókét is. A leírtak szerint ugyanis csak akkor adható el veszélyes állat, amennyiben a vevő bemutatja a már meglévő veszélyes állattartási engedélye másolatát, amelyből egy példányt az eladó eljuttat a kiállító hatósághoz, egy példányt pedig 5 évig megőriz.
Ha a veszélyes állattartási rendeletnek alig lehetett megfelelni, akkor a 41/2010-es Kormányrendeletnek valóságos képtelenség. Őszintén, látott már valaki bárkit is engedéllyel a kezében érdeklődni egy veszélyes faj iránt?
Joggal merülhet fel az Olvasóban a kérdés, hogy ha csak már meglévő engedéllyel lehet veszélyes állatot vásárolni, akkor az engedély kiváltásának pillanatában a jövőben tartandó állat faja, mérete, stb. gyakorlatilag ismeretlen!? Az ismeretlen állat számára milyen tartásmód, terrárium, kell, amiben meg kell felelni a rendeletben leírtaknak? Nonszensz...
Nem csoda, hogy az utóbbi 3 évben az egyik legnépszerűbb kígyófaj eltűnt az állatkereskedésekből.

Nem rég egy tartó azt kérdezte tőlem: "Kell-e örülni, hogy a boa lekerült a listáról?" Az említett kötelezettségek megszűnése miatt azt gondolom, mindenképpen! Különösen azért, mert ez egy olyan faj, amelynek tartásában több száz hazai terrarista osztozik és az ő állattartásukat ez az enyhülés jelentősen megkönnyíti.

Ugyanakkor a fentebb említett két rendelet továbbra is hatályos, tehát a veszélyes állatok körében szereplő fajok tartásának és értékesítésének jogszabályban meghatározott módja nem változott. Idővel remélhetőleg a többi fajnál is lesznek változtatások, ésszerűsítések.
Ha a Boa constrictorral sikerült, miért ne lehetne a többi fajjal is?


Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek