Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
5 (fals) sztereotípia az alfajtiszta boákról2013-03-24

A hazai fórumokon olvasva úgy tűnik még mindig sok tévhit kering ezekkel az állatokkal kapcsolatban a terraristák között. A nagyobb tisztánlátás reményében, a teljesség igényét mellőzve gyűjtöttünk össze néhányat a gyakoribbak közül.

1. "Az alfajtiszta boák tartása speciális körülményeket és ismereteket igényel."
Az alfajtiszta boák problémamentes tartásához valójában semmilyen plusz tudás, előképzettség nem szükséges a kevert alfajú, EU-mix vagy terráriumi boákhoz képest. Aki sikeresen tud terráriumi boákat tartani, minden bizonnyal sikeres lesz az alfajtiszta boák terén is.

2. "Az EU-mix boák amatőrök, az alfajtiszták profik számára valók."
Rejtély, hogy mi az alapja, de több helyen is hallani ilyen vagy ehhez hasonló állításokat. Egy alfajtiszta boa ugyanúgy tartható egyedüli, kedvenc állatként, mindenféle szaporítási szándék nélkül, mint ahogy az EU-mix boák is. Ráadásul semmivel nem kell kevesebbet tudni egy EU-mix boa sikeres tartásához, mint a tiszta alfajokéhoz.

3. "Az alfajtiszta boák drágák."
Kétségtelen, hogy minden tiszta alfajú boa ára drágább a mixeknél, hiszen ezek jóval ritkábbak, sikeres tenyésztésük pedig gyakran nagy erőfeszítéseket, tudást és olykor szerencsét igényel. Ha azt vesszük, hogy az olcsóbb lokalitások a terráriumi boák árának körülbelül kétszeresébe kerülnek, ez igazán nem jelentős különbség. Ráadásul az alfajtiszta tenyésztők munkájának köszönhetően az árak egyre lejjebb mennek, így ezek a különleges állatok is egyre több mindenki számára válnak elérhetővé. Például tíz évvel ezelőtt a vadbefogott Suriname-i vörösfarkú boáknak-, amelyek többsége gyenge kondícióban került új tulajdonoshoz és alig élt pár hónapot -az európai piaci ára 100.000 Ft körül mozgott, ma ennek a feléért garantáltan egészséges, fogságban született példányokat lehet kapni, amelyek évtizedekig élhetnek. Hasonló tendencia érvényes a többi alfajra/lokalitásra is. Természetesen vannak különösen ritka formák is, amelyekből gyakran csak egyetlen igazolt vérvonal létezik fogságban, amely néhány tucat példányt tesz ki. Magától értetődő, hogy ezeknek az állatoknak az ára nem összemérhető egy EU-mix boa árával, mint ahogy maguk az állatok sem összemérhetők az EU-mixekkel.

4. "Az EU-mix boák szelídek, az alfajtiszták agresszívek!"
Szintén egy teljesen alaptalan állítás. A boák vérmérsékletét döntően az határozza meg, hogy milyen körülmények között vannak tartva, milyen gyakran, hogy foglalkoznak velük és semmi köze ahhoz, hogy tiszta alfaj-e az adott példány vagy sem. Igaz, vannak olyan lokalitások, amelyek gyakran "intenzívebb vérmérsékletűek", de ilyeneket ugyanúgy találni az EU-mix példányok között is.

5."Képek alapján megmondom, milyen alfajod van!"
Nem lehet képek alapján biztosan meghatározni az adott alfaj tisztaságát és aki mást állít, az finoman szólva nem tájékozott ebben a témában. Ahhoz, hogy az adott alfaj tisztasága bizonyossá váljon-, a kinézeten kívül -visszakövethető kell, hogy legyen a felmenők származása, azok dokumentációja. Fordítva viszont nem igaz: ha egy példánynak teljesen más a kinézete, mint amilyen alfajnak (lokalitásnak) fel van tűntetve, az gyakran észrevehető és bizonyító értékű. Nyilvánvaló, hogy például egy suriname-i vörösfarkú boa nem nézhet ki úgy, mint egy EU-mix, így ha egy EU-mix kinézetű boát "suriname-i vörösfarkú"-ként címkéznek fel, akkor egyértelmű, hogy valami hibázik. Ugyanakkor egy suriname-i kinézetű boa még nem biztos, hogy alfajtiszta. Miért van ez? Tételezzük fel, hogy valamilyen teljesen ésszerűtlen oknál fogva egy tiszta suriname-i vörösfarkú boát valaki keresztez mondjuk egy EU-mix boával és születik 20 utód. Ezen utódok többsége kinézetét tekintve mindkét szülő tulajdonságait hordozni fogja (pl.: vörösebb farok szokásos EU-mix boákhoz képest, de nem annyira vörös, mint egy tiszta suriname-inak). Néhány utód azonban kinézetében döntően az egyik vagy másik szülő tulajdonságát fogja mutatni. Ilyen esetben lehetetlen lesz külső jegyek alapján megkülönböztetni a suriname-ira hasonlító keresztezett boát egy tiszta suriname-itól. Tehát csak azok a példányok tekinthetők tiszta alfajként, amelyek a kinézetükön túl visszakövethető dokumentációval és felmenőkkel rendelkeznek.


Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek