Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Hirek a párzási időszakból II.2013-04-06

Az elmúlt hetekben több érdekes eseménynek voltunk tanúi. A tumbesi boák (Boa c. longicauda) és az ecuadori vörösfarkúak (Boa c. constrictor) bizakodásra adnak okot...

Tumbesi boák (Boa c. longicauda)

Boa c. longicauda hímünk az elmúlt hetekben számos alkalommal udvarolt a nősténynek, jóllehet tényleges párzást egyetlen alkalommal sem sikerült megfigyelnünk. Egy héttel ezelőtt a nőstény az ovuláció egyértelmű jeleit mutatta; testének közepén elnyúló duzzanat alakult ki, amely 5-6 nappal később valamelyest lelohadt. Bizakodásra ad okot, hogy a legutóbbi etetésnél, 8 év után először visszautasította a táplálékot, aminek hátterében nyilvánvalóan az ovuláció áll. Szintén jó jel, hogy az ovuláció bekövetkeztével a hím gyakorlatilag elvesztette érdeklődését a nőstény iránt, jóllehet más nőstények iránt továbbra is szexuálisan aktív.


ovuláció


Az első táplálék visszautasítás az állat 8 éves életében.Ecuadori vörösfarkú boák (Boa c. constrictor)

Lago Agrio-ból származó törzsalakjaink az elmúlt hetekben szexuálisan látszólag inaktívak voltak, ezért igazán meglepő volt, amikor egy nappal a legutóbbi etetést követően a reggeli órákban párzást sikerült lencsevégre kapnunk. Remélhetőleg a közeljövőben még számos párzás fog náluk történni, bár akár egy párzás is elegendő lehet a sikeres szaporulathoz.


Ecuadori vörösfarkúak (Boa c. constrictor) párzása

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek