Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Ahogy én láttam (argentin boák fotózása)2013-04-28

Az alábbi néhány tapasztalatom talán hasznos lehet mások számára is, akik szeretik kedvenceiket fényképezni....

A boák szabadban való fényképezése gyakran már önmagában is nagy kihívást jelent. A kamera beállításaira, a megfelelő kompozíció kialakítására, a képkivágásra mindössze néhány másodperc áll rendelkezésre mielőtt az legtöbb állat sietősre fogná. Ezen felül pedig az is cél, hogy a látottakat a lehető leghűbben adjam vissza, vagyis később a képen más is úgy láthassa az állatot, mint ahogy az valójában kinéz.

Az argentin boák (Boa c. occidentalis) esetében ez utóbbi-, vagyis a színezet hű visszaadása a fényképeken -igazán nagy nehézsget okozott az elmúlt években számomra. Ezeknek az állatoknak igen rendhagyó a kinézete-, rengeteg sötét folt és fehér petty van mintájukban -, amely képes rendre becsapni a kamera érzékelőjét, mely végül alulexponált (túl sötét) vagy túlexponált (túl világos) képekben ütközik ki. A nagy kontrasztkülönbség miatt ráadásául az automata fókuszpontok is gyakran tévednek; a kép nem a megfelelő helyen lesz éles. A megoldást a tömörítetlen, Raw formátumba való fényképezés, illetve a külső vaku használata hozta. Utóbbi segítségével az állat fehér foltjai hangsúlyosabbak lesznek, az árnyékos részek pedig derítődnek. Igazi áttörést azonban a nyers, Raw formátumú fényképek kezelése jelentett, melyben lehetőség volt a fekete és fehér színek, a színhőmérséklet, kontraszt, stb beállításaira.

Mivel a Raw egy tömörítésmentes formátum, jóval több információval lehet dolgozni a kép kezelésénél, szemben a veszteségesen tömörítő Jpeg formátummal. (Megjegyzés: A fényképezők többsége Jpeg formátumba menti a képeket, tömörítve, amelyeken automatikusan elvégzi a fentebb említett beállításokat. A mai középkategóriás fényképezők többségén lehetőség van tömörítetlen, Raw formátú képek készítésére és a beállítások utólagos, szoftveres elvégzésére.)

Az alábbi képek természetes, szűrt(!) megvilágításnál készültek a délutáni órákban.Kifejlett nőstény argentín boa (Boa c. occidentalis, sötétebb változat)

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek