Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
"Bolíviai" boa Dél-Brazíliából?2005-10-04

A boatartók között évek óta kering az a nézet, miszerint az USA-ban fogságban tartott "bolíviai" ezüsthátú boák (Boa c. amarali) valójában nem Bolíviából, hanem Dél-Brazíliából, Sao Paulo környékéről származnak és fordítva. Néhány dél-amerikai herpetológusnak köszönhetően ez most beigazolódni látszik.

A bolíviai boák rendszerint szürkés, ezüstszürkés, néhány esteben rózsaszínes alapszínűek, farkukon kis kiterjedésű sötétbarna mintákkal. Bár korántsem nevezhetők színpompás állatoknak, a tengerentúlon mégis rendkívül népszerűek. Az első példányokat az 1980-as évek elején szállította az államokba az egyik akkori vezető élőállat importőr, legális bolíviai papírmunkával. Jelenlegi információink szerint igazolódni látszik, hogy az egykor Bolíviából kivitt állatok Dél-Brazília hegyi régióiból származtak. Francis C. Vasquez bolíviai hüllőkutató több mint 600 példányt vizsgált meg Bolíviában, 4 különböző területről. A befogott példányok közül csaknem mindegyik világos, sárgás alapszínnel és vöröses farki résszel rendelkezett.


Sao Paulo-ban fogott adult nőstény. Kép: Bruno (Brazília)

Pár nappal e cikk megszületése előtt egy Brazíliában élő boarajongó, tett közzé néhány képet, amelyek szintén igazolták, hogy az ezüsthátú boák Dél-Brazíliából származnak. A brazil Bruno állatai Sao Paulo környékéről származnak és kivétel nélkül úgy néznek ki, mint az Egyesült Államokban "bolíviai" vagy "bolívai ezüsthátú" boaként ismert példányok. Elmondása szerint a környéken található boák ezüstszürkés alapszínüek, egyes esetekben rószaszínes árnyalattal, de egyiküknek sincs a Francis által Bolíviában talált példányokhoz hosonló vörös színű farka, sem sárgás alapszíne.


Bruno elmondása szerint a legtöbb dél-brazíliai boa álla alatt néhány világos színű pikkely található, csakúgy mint saját állatainkon is. Kép: Bruno (Brazília)

Mivel az amerikai vonalhoz hasonló, dán vérvonalból származó Boa c. amaralik-, melyek köztudottan Sao Paulo-ból lettek befogva -Európában már régóta ismeretek, mindig is feltételeztük, hogy az egykor Amerikába importált ezüsthátúak szintén Brazíliából származtak.


Egy fogságban született, feltehetőleg Sao Paulo-tól néhány kilóméterre északra elhelyezkedő területről származó példány. Kép: Bruno (Brazília)

E hírnek megfelelően módosítottunk a bolíviai és dél-brazíliai boa leírását. Kattintson ide a cikkek megtekintéséhez! Köszönet az információkért Hermann Stoecklnek és Kemper Ruth-nak.

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek