Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
A szakma nevében! ("Tiszta" boák piszkos üzlete)2013-05-23

Honlapunk működése óta évente 5-10 olyan e-mailt kapunk, melyekben a tartók segítségünket kérik az általuk tartott Boa constrictor "alfaj" tisztaságának megerősítésében...

Igen, idézőjelet kell használjunk, mert ezeknek a leveleknek a döntő többségében egyértelműen keresztezett, EU-mix boák szerepelnek, amelyeket "tiszta alfaj"-ként adtak el a gyanútlan vásárlóknak.
Érdekes módon az ilyen csalódott tartók kedvencei rendszerint ugyanabból a néhány forrásból kerülnek ki, vagyis néhányan évek óta sportot űznek abból, hogy EU-mixeket tiszta alfajként adjanak el.

Valószínűleg most néhányan ilyesmit gondolnak: "Mit számít, hogy tiszta-e vagy sem, ugyanúgy boa, a lényeg hogy teljes értékű kedvenc lesz a vásárló számára!" Pedig az ilyen cselekedet hazai terrarisztika minden szintjét károsítja:

1. A vásárló nem azt kapja, amit szeretett volna.
2. A vásárló gyakran az adott példány valós piaci értékénél jóval nagyobb összeget áldoz, hiszen "tisztának" vélte azt.
3. Az eladó megsérti a szakma iratlan szabályait és ezzel saját szakmaiságát, hozzáértését is minősíti, pontosabban leminősíti. Ezzel egyidejűleg a tisztességes, hozzáértő tenyésztőket károsítja, szakmailag lejáratja.

Az alábbi képeken látható boa például "guyanai boa"-ként került jelenlegi tulajdonosához, aki abban a hiszemben vásárolta, hogy valóban guyanai vörösfarkú boát (Boa c. constrictor) kap. Ennek ellenére, a képen látható példány nyilvánvalóan nem tiszta, olyan tulajdonságokkal rendelkezik, ami az igazi guyanai törzsalakokban nem fordulnak elő. Mondani sem kell, vásárlójuk az EU-mix boák piaci árának háromszorosát fizette ki abban a hiszemben, hogy valójában guyanai boát kap. Az ilyen és ehhez hasonló esetek egészen biztosan nem egyediek, valaki évek óta rutinszerűen "csinál" EU-mixekből "tiszta alfajokat".


"Guyanai boa"-ként eladott keresztezett Boa constrictor (egy olvasónk által beküldött képek)A hüllőkedvelő vásárlók egyetlen hatásos ellenszere a tájékozottság lehet. Napjainkban az, hogy az eladott állat ténylegesen az legyen ami, és ne csak a címkék vagy kiállított papírok szerint, minimum követelmény kéne, hogy legyen Magyarországon is. A nagyobb terraisztikai múltú országokban ilyen jelenségek már rég nem történhetnek meg, ugyanis az illető szakmailag örökké elvágná magát. Néhányan azonban ezt még mindig máshogy gondolják itthon. A tájékozott, széles látókörű, nyitott szemmel járó hüllőkedvelők azonban előbb-utóbb ki fogják őket szűrni és akkor csak egy út marad a svindlerek számára: szakmaivá kell vállni!

Korábban több cikkben kitértünk az alfajtiszta boák vásárlásainak körülményeire:
Alfajtiszta érdeklődők: figyelem!
Hasznos tanácsok fajok/alfajok beszerzése előtt

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek