Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Tumbesi boák születtek!2013-08-23

A vártnál némiképp hosszabb várakozási idő után, de annál sikeresebben születtek meg tumbesi boáink (Boa constrictor longicauda)...

Tumbesi boa nőstényünk a tervezettnél hosszabb, 109 napos vemhességi idő után, 2013. augusztus 22-én 20:30 kezdte meg a szülést. A szülés közeledtét jelezte, hogy az előző 3 napban jellegzetes állagú, tipikusan szülés előtti bélsarat ürített. Az utolsó nap a nőstény már igyekezett gödröt túrni a tőzegbe, végül azonban mégsem ezt a helyet választotta kicsinyei számára.

Maga a szülés folyamata mindössze fél óráig tartott. Ez idő alatt 24 egészséges kisboát hozott a világra, melyek többsége azonnal, de legfeljebb 25 percen belül átszakította a magzatburkot. Az alom egy meg nem termékenyített tojást tartalmazott. A szülés befejeztével félrehúzódott a terrárium egyik sarkába és készségesen tűrte, ahogy utódait különhelyezzük. Az összes újszülött életképesnek bizonyult; már születésük után rendkívül aktívak voltak, amit korábban más lokalitásoknál nem tapasztaltunk.
Jelenleg még meglehetősen homogén kinézetűek, szinte csak a jellegzetes fejlándzsa hívja fel magára a figyelmet, az első vedlés után azonban vélhetően elkezd megjelenni egyedi színezetük.

Reményeink szerint ez az alom-, amely Magyarországon az első ebből az alfajból -hozzájárul majd a tumbesi boák elterjedéséhez hazai terrarisztikai körökben is.

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek