Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
A karantén fontossága2014-03-17

A tapasztaltabb terraristák bizonyára ismerősek a karanténozás fogalmával, a kezdőknek viszont csak töredéke tud róla és még kevesebb alkalmazza. Mostani cikkünk célja tehát a karantén céjának, elveinek, eszközeinek bemutatása...

A karantén legfőbb célja, hogy megelőzzük, illetve megakadályozzuk a fertőző betegségek behurcolását és tovaterjedését az állatállományokban. Amikor valaki az első kedvencét szerzi be, nyilvánvalóan nincsenek még más állatok, akikre az újonnan érkező példány veszélyt jelenthetne. Az összes későbbi állat beszerzésekor azonban az új állatok potenciális fertőzési forrásai a már meglévőknek. Ezt elkerülendő, minden újonnan beszerzett példány esetében karanténoznunk szükséges.

Bár karanténozni rutinszerűen rendszerint az újonnan beszerzett példányokat szoktuk, a meglévő állományban a betegségre gyanús példányok szintén karanténozásra szorulnak.

Fontos szabály, hogy az állatok napi kezelése során a karanténban lévők kezelésére csak legvégül kerüljön sor, elkerülve, hogy a karanténból bármilyen fertőzést behurcoljunk az egészséges állatokhoz.


Mi szükséges a karanténozáshoz?

A karanténozandó példányokat külön terráriumokban, lehetőleg egyesével kell elhelyezni. Ezek a karantén terráriumok lehetőleg külön légtérben (szobában) legyenek az állomány többi állatától. Alapvető követelmény a karanténterráriumokkal szemben, hogy könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők legyenek. Erre a célra tipikusan a műanyag dobozok, műanyag terráriumok, esetleg üveg terráriumok a legmegfelelőbbek. A fa és hasonló alapanyagok nem fertőtleníthetők tökéletesen, így ezeket nem szabad karanténozási célra használni.
A karantén terráriumnak csak a lehető legszükségesebbeket kell tartalmaznia. Ilyen lehet az aljzatként szolgáló fehér színű papírtörlő, esetleg újságpapír, egy itatótál, esetleg egy könnyen fertőtleníthető vagy eldobható búvóhely. Minden más tartozék felesleges a karantén terráriumban és csak nehezíti a terrárium tisztántarthatóságát.
A karanténban lévő állatokhoz külön eszközöket kell használni, amelyek az állomány többi állatánál nem használhatók. Az eszközöket rendszeresen fertőtleníteni kell.


Mivel fertőtlenítsünk?

Fertőtlenítőként alkohol alapű termékeket (például Mikrozid) szükséges használni. Én a Mikrozidot-, melynek vírusölő, baktériumölő, gombaölő hatása is van -évek óta használom műanyag terráriumok, felszerelések, eszközök fertőtlenítésére. A felületre permetezés után 3-5 percet kell várni a maximális hatáshoz, majd az eszközöket el kell mosni. A fertőtlenítőszereket közvetlenül az állatokra nem szabad használni.


Mennyi ideig tart a karantén?

A karantén ideje legalább 30 nap kell, hogy legyen, bár én személy szerint ennél hosszabb időt javaslok. Egyes fertőző betegségek lappangási ideje több hónapra, akár évre is elhúzódhat, így ezek jó eséllyel nem lesznek kiszűrhetők egy hónap alatt.
Amennyiben a karanténozási időszak alatt bármilyen egészségügyi probléma merül fel, az állatok megfelelő kezelése után a karantén időszak újrakezdődik.

Végül, amikor a karanténidőszak sikeresen, betegség előfordulása nélkül letelt és meggyőződtünk a legutóbb beszerzett állatok egészségéről, azok bevihetők az állományba.

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek