Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Vége az Eu-mix boák időszakának?2014-04-15

Itthon még bizonyára nem. Ugyanakkor csak idő kérdése, hogy bekövetkezzen, ami nyugaton már megtörtént...

Az alacsonyabb árfekvésbe tartozó alfajtiszta boák, elsősorban különböző Boa c. imperator lokalitások gyakorivá válásával és árcsökkenésével,  a "terráriumi" (kevert alfajú vagy Eu-mix) boák már évekkel ezelőtt nem kívánttá váltak a nyugati terraristáknál.

Nyilvánvaló, hogy a legtöbb fogságban tartott hüllő piaci értéke úgy csökken, ahogy a szóban forgó állat gyakorisága nő és ahogy a rájuk való piaci igény csökken. Ez a "terráriumi" boáknál olyan szintet ért el már évekkel ezelőtt Amerikában és Nyugat-Európában, hogy a terráriumi boák nem csak eladhatatlanná váltak, de képtelenség őket akár csak elajándékozni is. Nem meglepő, hogy pár éve leforgása alatt a "terráriumi" boák gyakorlatilag eltűntek a modern terrarista országok piacairól, hiszen senki nem akart olyan állatokat tartani és tenyészteni, amelyek utódai szó szerint eladhatatlanok.

Nem is kell túl messzire mennünk Magyarországról, hogy ezt a jelenséget észrevegyük. Tavaly nyáron egy bécsi állatkerekedésbe látogattam be néhány perc erejéig, csak tájékozódásképpen. Azt tapasztaltam, hogy tulajdonképpen semmi nincs a bécsi kereskedésben, ami egy hazai börzén ne lenne elérhető. Boák tekintetében, néhány viszonylag olcsó színváltozat és tiszta alfaj volt kapható ott jártamkor, EU-mix boa azonban egy sem.

Nyugaton tehát az alfajtiszták már kiszorították  a terráriumi boákat, helyüket a különböző imperator lokalitások foglalták el. Ez Magyarországon is meg fog történni, mégpedig jóval előbb, mint ahogy arra számítani lehetett.
Napjainkban hazai börzén is lehet már venni különböző Boa c. imperator lokalitásokat, gyakran potom áron. A korábban sokak által hangoztatott mondatok, miszerint "az alfajtiszta boákat csak a tehetősek engedhetik meg maguknak, mindenki másnak be kell érni a terárriumi boával" már nem állják meg a helyüket. Némi tájékozódással, utánajárással mindenki találhat magának alfajtiszta boákat az alacsonyabb árfekvésűektől a magasabb árfekvésűekig.

Meg merem kockáztatni, hogy az egyetlen oka, amiért jelenleg még hazánkban a terráriumi boák piacképesek az, hogy még nincs annyi tiszta boa az országban, amely a kezdő terraristák igényeit kielégítené.
Ugyanakkor több mint valószínű, hogy ha a hazai terraristák- a külföldiekhez hasonlóan -széles választékból juthatnának alfajtiszta állatokhoz, ráadásul egy terráriumi boa árával akár megegyező összegért, senki nem a terráriumi boa mellett tenné le a voksát.

Ironikus módon úgy tűnik, hogy az igazi boák visszanyerik a teret a hazai terrarisztikában is, miután több évtizedig mellőzve voltak.
Jelenleg itthon még vannak terráriumi boák a piacon. A kérdés viszont csak az, hogy meddig.


Az EU-mix boák (, mint ami a képen is látható) valószínűleg a hazai hüllő piacról is el fognak tűnni idővel.

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek