Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Krk-szigeti herpetológia-beszámoló2014-05-07

Olvasóink között bizonyára vannak olyanok, akik nem csak a Boa constrictorok, de más hüllők kedvelői is. Számunkra lehet érdekes mostani képes beszámolónk...

Május első napjait a horvátországi Krk-szigeten töltöttük, ahol bőséges időt szenteltünk az ottani hüllők felkutatásának és fényképezésének. Sajnos az idő kevéssé kedvezett nekünk hüllőkedvelőknek; a Krk-szigeten töltött 4 napból csupán az első volt napos, a többi borús, majd hűvös, később szeles volt. Ennek ellenére, így is sikerült pár helyi hüllőt lencsevégre kapnunk.


1. Balkáni haragossikló  (Hierophis gamonensis)

Ebből a fajból két példányt is sikerült találnunk a négy nap során. A balkáni haragossikló széles körben eltejedt a szigeten.
Az első példányt napsütéses időben, sziklákkal tarkított sűrű aljnövényzetben találtuk. Mivel a szóban forgó példány előbb vette észre a jelenlétemet, mint én őt, már csak az aljnövényzetben eltűnő barnás farki rész tűnt fel. Elképesztő sebességgel igyekezett eltűnni, így valósággal rohannom kellett utána, hogy meg tudjam fogni. Ő természetesen kevésbé örült a találkozásnak, így számos alkalommal próbált engem, illetve a kígyófogó kampót megmarni. Néhány perc erejéig azonban hajlandó volt mozdulatlan maradni, így elkészülhettek az alábbi képek.
Érdekes módon e példány hátán a boáknál is jól ismert spermanyomok voltak láthatóak, így elképzelhető hogy ez a haragossikló épp nemrégiben párzott egy másik társával, ami a tavaszi párzási időszakukkal szintén egybecseng. A képek elkészíteése után a példány pár másodpercen belül végleg eltűnt a sűrű cserjésben.


Kifejlett balkáni haragossikló (Hierophis gamonensis)


Kifejlett balkáni haragossikló (Hierophis gamonensis)


A másik példányt egy hűvösebb, borús napon találtuk egy kőgörgeteg lábánál. Megintcsak a sziklák alatt már majdnem eltűnő farkok tűnt fel. Szerencsére még épp időben tudtam a kampóval utána nyúlni. Mivel a környező kőhalmokban az állat könnyen elmenekült volna, kijjebb vittem egy síkabb területre, ahol problémamentesen lefényképezhettem. A fotók elkészítése utána visszavittem a kőgörgetehez, ahol korábban találtam.


Kifejlett balkáni haragossikló (Hierophis gamonensis)


Balkáni haragossikló portré (Hierophis gamonensis)


Balkáni haragossikló (Hierophis gamonensis) az élőhelyén


 

2. Görög teknős (Testudo hermanni)

Az egyik legérdekesebb talált hüllő egy görög teknős (Testudo hermanni ssp. hercegovinensis) volt. Ez a dalmáciai alfaj állítólag igen ritkává vált a szigeten, egyrészt a turisták csempész tevékenysége miatt, másrészt a populáció elöregedése okán. Ezt a példányt is az első napon, meleg napos időben sikerült találni egy dús aljnövényzetű ösvény mentén.


Élőhelyén fényképezett görög teknős (Testudo hermanni ssp. hercegovinensis)


Kifejlett görög teknős (Testudo hermanni ssp. hercegovinensis)


Kifejlett görög teknős (Testudo hermanni ssp. hercegovinensis)3. Erdei sikló (Zamennis longissiumus)

Ebből a fajból sajnos csak egy elpusztult kifejlett példányt találtunk, amely valószínűleg gázolás áldozata lett, bár az sem kizárt, hogy a nem messze lévő szarvasmarha csorda taposta halálra. Valószínűleg mindössze néhány órával korábban pusztulhatott el, ugyanis a hullamerevség csak a test elülső 15 cm-én állt be. Mindenesetre érdekes felfedezés volt, mivel a Krk-szigeten egyik másik ugyanolyan élőhelyet és táplálékot kedvelő (kompetitor?) faj, a négycsíkos sikló (Elaphe quatuorlineata) jóval gyakoribb.


Elpusztult erdesikló (Zamenis longissimus)


Elpusztult erdesikló (Zamenis longissimus)
4. Balkáni zöld gyík (Lacerta trilineata)

Egy borús délelőtt volt alkalmunk egy udvarló balkáni zöld gyík párt megpillantani egy kőfal mentén. Először jelenlétünket észrevéve a két példány elmenekült, majd később ismét visszatértek és a hím jellegzetes "nyakharapós" udvarlásba kezdett. 


Balkáni zöld gyík (Lacerta trilineata)


Balkáni zöld gyíkok (Lacerta trilineata) udvarlása
5. Lábatlan gyík (Anguis fragilis)

Borús esős napon, egy követ felfordítva találtunk egy fiatal lábatlan gyíkot, mely alig több mint 10 cm hosszú volt.


Fiatal lábatlan gyík (Anguis fragilis)


Fiatal lábatlan gyík (Anguis fragilis)
Remélhetőleg legközelebb az említett fajok mellett alkalmunk nyílik majd négycsíkos siklót és homoki viperát is megfigyelni.

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek