Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Szűznemzés boáknál? Igen!2014-06-17

Nemrégiben fény derült rá, hogy a fakultatív parthenogenesis vagy ismertebb nevén szűznemzés más állatfajok mellett kígyóknál, köztük Boa constrictoroknál is előfordulhat...

A fakultatív parthenogenesis már régóta ismert madaraknál, cápáknál, egyes gyíkoknál, az utóbbi időben pedig kígyók esetében is egyre több fajnál fedezik fel ezt a jelenséget.

A Boa constrictornál először 2010-ben írtak le fakultatív partenogenesist. Bár ez az aszexuális szaporodási forma nem gyakori a boáknál, a jelenlegi tanulmányok szerint jóval gyakrabban megtörténhet fogságban, mint ahogy azt korábban sejtettük.

Legutóbb egy dallasi magángyűjtő hog-szigeti boájánál (Boa c. imperator) fordult elő parthenogenesis. A jelenségre az hívta fel a figyelmet, hogy a nőstény korábban soha nem volt együtt tartva hím példánnyal. Ez az alom 33 meg nem termékenyített tojást és 3 élő utódot tartalmazott. A 3 utód feltehetőleg mind női nemű, mivel a hím nem kialakulásához szükséges kromoszóma apaállat hiányában nem állt rendelkezésre.
Partenogenesisnél ugyanakkor az utódok genetikája- a közhiedelemmel ellentétben -nem teljesen azonos sem az anyaállattal, sem egymással (nem az anya klónjai, illetve nem is ikrek). Az utódok genetikai állománya valójában csak félig megegyező az anyával.

Az egyelőre nem ismert, hogy az ilyen szűznemzéssel fogant példányok mennyi ideig élnek túl, illetve hogy milyen lesz a szaporodási képességük, mint ahogy az sem ismert, hogy mik lehetnek a szűznemzést kiváltó okok.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a szűznemzésnek evolúciós jelentőség tulajdonítható. A parthenogenesis további tanulmányozása szintén fontos szerepet kaphat a veszélyeztetett állatok megmentésében.


A képen látható "hagyományos" reprodukció nem az egyetlen lehetséges szaporodási mód a boáknál (Suriname-i Bcc)


Forrás:
Warren Booth, Daniel H. Johnson, Sharon Moore, Coby Schal, Edward L. Vargo: Evidence for viable, non-clonal but fatherless Boa constrictors

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek