Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
A mindig visszatérő vita: élő vagy leölt táplálék?2014-07-05

Van egy téma, ami a hazai kígyótartóknál látszólag újra és újra előkerül, pedig már évek óta nem kéne, hogy egyáltalán kérdés legyen. Nevezetesen: az élő állattal etetés kontra leölt táplálék...

Ez a cikk azért íródott, mert nemrégiben az egyik hazai fórumon pár kevéssé tapasztalt kígyótartó tűzzel-vassal próbálta meggyőzni a még kevésbé tapasztaltat, hogy a kígyókat "minden normális ember élő kajával eteti, mert a természetbe se vadássza le nekik senki".  

A külföldi szakirodalmak körülbelül ezelőtt 30 évvel leírták már, hogy fogságban az élő táplálékkal való etetés egyetlen elfogadható oka, ha a kígyó nem hajlandó más táplálékot felvenni. Hogy ez mennyire így van, érdemes megnézni azokat a tartókat, akik több évtizede foglalkoznak kígyókkal. Ők is- kivétel nélkül -ezt az elvet vallják, alkalmazzák a mindennapokban. A hazai szakirodalmak szintén ezt a példát követik. Mi több, néhány fejlettebb nyugati országban az állatvédelmi jogszabályok egyenesen tiltják az élő emlősökkel való táplálást.

A laikusokban és kezdő kígyótartókban nyilván jogosan merül fel a kérdés: Miért kéne leölt táplálékkal etetni a kígyókat fogságban, amikor azok a természetben élőket zsákmányolnak?

Az indokok a következők:
1. Az élő zsákmány súlyosan megsebesítheti, sőt-, ha őrizetlenül hagyják hosszabb időre -akár meg is ölheti a kígyót! Egy súlyos balesethez azonban nem feltétlen kell hosszú időre magára hagyni a eleséget és a kígyót: egy patkány például egy pillanat alatt kiharaphatja a kígyó szemét, ha a kígyó kevésbé szerencsésen kapja el.
2. A zsákmány állat számára is humánusabb, ha egy hatékony, fájdalommentes módszerrel, gyorsan oltják ki az életét, mintha percekig kell még haláltusát vívni a kígyó szorításában.
3. A kígyók 99%-a könnyen rászoktatható a leölt táplálékra és többségük észre sem veszi, hogy a felkínált táplálék már nem él, ugyanúgy rácsapnak, mintha élő lenne.
4. Téves gondolat a természetbeni zsákmányolás mikéntjével érvelni, amikor a fogságban való etetésről van szó. A természetben nincs összezárva szűk helyre a zsákmány és a préda.  A természetben a fiatal kígyók többsége elpusztul, a néhány felnőtt kort megérő pedig gyakran súlyos sérüléseket szenved el, mire eléri a kifejlett kort csak hogy pár példát említsek.

A felelősségteljes kígyótartó nem ad alkalmat arra, hogy a táplálékállat kárt tegyen a kedvencében. Hasonlóan, mint ahogy nem tartjuk a kígyókat szélsőséges hőmérséklet között, ahol tüdőgyulladást kaphatnak, csak azért mert "a természetben is vannak nagy hőingások". Szintén, ha beteg az állatunk, akkor a meggyógyítására törekszünk és nem csak tétlenül nézzük, azt hajtogatva, hogy "a természetben is csak az erősebb él túl". A természetben lehet, fogságban viszont a teljes felelősség a tartóé!

Bízom benne, hogy a kezdő tartóknak segít ez a pár sor, hogy megtanulják vagy éppen belássák: a fogságban tartott kígyókat leölt táplálékkal szakszerű táplálni.

dr. Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek