Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Herpetologica Hungarica- I. rész- Kockás sikló2014-09-01

Új cikksorozatunk célja- egyfajta herpetológiai kitekintésként -a hazai kígyófajok rövid bemutatása. Az első részben a kockás siklót (Natrix tessellata) mutatjuk be...

A Magyarországon is honos kockás sikló (Natrix tessellata) a nagyobb hazai tavak, folyók talán leggyakoribb siklófaja. Ellentétben a vizisiklóval (Natrix natrix), ennek a fajnak az életmódja szigorúan vízhez kötött. Hatalmas elterjedési területtel rendelkezik; Európa és Ázsia legtöbb országában megtalálható.


Olívazöld színű kockás sikló (Natrix tessellata) az akali standon.A kockás sikló élete vízhez kötött. Elsősorban a sekélyebb vizeket kedveli, ahol kivállóan úszik és képes akár 10-15 percig is a vízalatt maradni. Kedveli a partmenti nádasokat, gyakran pedig a strandokra is bemerészkedik. Egy-egy hosszabb merülés után fejüket a vízből periszkóp-szerűen kidugják környezetüket kémlelve. Táplálékukat főleg halak, olykor békák és más kétéltűek teszik ki. A vizet hosszabb időre egyedül a téli hibernációkor hagyják el, amikor is földalatti üregekben vészelik át a fagyos hónapokat. A tavaszi ébredést követően gyakran nagyobb csoportokban páraznak. Nyáron rakják le 10-25 tojásukat, melyekből a kis siklók szeptemberben kelnek ki.


Szürkés színű kockás sikló (Natrix tessellata) Csopakon, a nádas mellett.
Hasonlóan a vizisiklóhoz (Natrix natrix), amikor a kockás sikló fenyegetve érzi magát, a kloákához közeli mirigyekből bűzös váladékot enged ki, máskor pedig halottnak tetteti magát. Ha megfogják őket, az említett védekezési módokon kívül hangosan sziszegnek, harapni azonban csak kivételes esetben szoktak.

A kockás sikló-, mint minden kétéltű- és hüllőfaj Magyarországon -védett állat.

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek