Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Hogyan szabadulj meg az atkáktól 3 nap alatt2014-09-27

A fórumokat olvasva újra és újra találkozunk kígyótartókkal, akik hosszú ideje küzdenek atkássággal, látszólag eredménytelenül. Nekik szeretne segítséget nyújtani eme cikk, amelyben leírjuk, hogy tudtunk megszabadulni egy frissen beszerzett példány külső élősködőitől nem több, mint 3 nap alatt...

Igazság szerint, ha nem sikerül egy héten belül megszabadulni teljes mértékben az atkáktól az két dolgot jelent a kígyótartó számára:

1. az alkalmazott karantén rendszer nem hatékony (ha van egyáltalán)
2. az atkák elleni védekezés szintén nem hatékony.

Hatékony karantén és atka elleni védekezés esetén a problémától kevesebb, mint egy héten belül meg lehet szabadulni.

A kígyók kezelése történhet külső parazitaellenes szerekkel (fipronil hatóanyag, mint például Frontline, Effipro) vagy injekciós endektociddal (ivermektin). Utóbbi előnye-, hogy szemben a külső szerekkel -nem lehet lemosni a testfelületről és a belső élősködők széles spektrumát is elpusztítja a külső élősködők mellett. Az ivermektin injekciót állatorvos dozírozza és juttatja a kígyóba sub cutan (bőralatti) injekció formájában, a Frontline spray viszont bárki számára hozzáférhető.

A frissen beszerzett kígyót már az átvétel pillanatában, rutinszerűen érdemes fipronil hatóanyagú spray-vel (pl.: Frontline, Effipro) lekezelni még akkor is, ha nincs látható jele atkásságnak. Így sok időt nyerhetünk, illetve már csökkenthetjük az esetleges fertőzöttség mértékét, szemben azzal, ha már csak a probléma észlelésekor kezdenénk el kezelni.

Fontos szempont a megfelelő karanténhely is. A legmegfelelőbbek a műanyag dobozok, melyeknek jól záródóknak kell lenniük, légáteresztő nyílásokat pedig csak a legszükségesebb mértékben tartalmazhatnak. Sokaknak ott úszik el a karanténozás hatékonysága, hogy egy nem jól fertőtleníthető terráriumba helyezik el az újonnan beszerzett állatokat, amelyekből az atkák ki-be járhatnak, fertőzve ezzel a karantén vagy akár az egész gyűjtemény többi állatát is.

A megfelelő karanténhely egyik kritériuma, hogy annak teljes mértékben és egyszerűen fertőtleníthetőnek kell lennie. Az atkával való fertőzöttség esetén az állatok gyógyszeres kezelésén túlmenően elengedhetetlenül fontos, hogy a karanténterráriumokat (műanyag dobozok) napi 2 alkalommal tökéletesen ki lehessen fertőtleníteni. Ez egyben azt is jelenti, hogy az eldobható tárgyakat (újságpapír, papírtörlő, stb.) el kell távolítani, a nem eldobhatókat pedig (műanyag berendezési tárgyak, itatók, stb.) szintén fertőtleníteni kell.

A fertőtlenítésre csak alkohol bázisú fertőtlenítők (pl.: Mikrozid Af liquid) alkalmasak, ugyanis ezek pusztítják el az atkák petéit.
Amennyiben a fertőtlenítés nem hatékony vagy nem elég rendszeres, az állatok a környezetükben lévő petéktől és a kifejlett atkáktól újra és újra vissza fognak fertőződni. Ezért a vérszívóktól való sikeres megszabadulás záloga a kígyók kezelésén túl a környezet rendszeres fertőtlenítésében rejlik.


A fentebb leírtak után egy példa a gyakorlatban, hogyan tudtunk megszabadulni egy frissen beszerzett, súlyosan fertőzött példány atkáitól 3 nap alatt teljes mértékben.

A szóban forgó példányon az átvételkor nem volt nyoma atkásságnak. Ennek ellenére a karanténba való elhelyezés utáni első órákban figyelmesek lettünk a fehér papírtörülközőn az apró fekete vérszívók jelenlétére, így azonnal megtörtént az állat Frontline-os kezelése és műanyag dobozának fertőtlenítése.
Mivel a következő 12 órában viszonylag nagy mennyiségű (6-8) kifejlett atka volt látható a dobozban, hogy még hatékonyabb legyen az állat kezelése ivermektin injekciót alkalmaztam a bőr alá 0,2mg/ttkg dózisban.

A karantén első 7 napja alatt a műanyag dobozt gyakorlatilag 12 óránként fertőtlenítettem. A 3. nap végére a dobozban található atkák száma nullára csökkent, a későbbiekben pedig újabb atkásság nem jelentkezett.


A hatékony atkaellenes védekezést tehát az alábbi pontokban foglalnám össze:

I. Az állat kezelését mielőbb meg kell kezdeni külső és/vagy belső gyógyszerrel.
II. Kulcskérdés a környezet hatékony és gyakori fertőtlenítése.
III. Rendkívül fontos a hatékony karanténrendszer alkalmazása.


Az újonnan beszerzett példány a leggyakoribb és legfontosabb forrása az atkafertőzésnek.


Remélhetőleg a fenti sorok hasznos támpontként szolgálnak minden atkával küzdő olvasónknak a jövőben.

Bővebb információt a kígyóatkákról a tartás menüpont alatt olvashat.

Dr. Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek