Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Herpetologica Hungarica- II. rész- Vízisikló2014-11-25

A hazai kígyófajokat bemutató cikksorozatunk második részében a vízisiklóval (Natrix natrix) foglalkozunk, amely talán a legismertebb őshonos siklófajunk...

A vízisikló Skandináviától Olaszország déli részéig a legtöbb európai országban előfordul (Írország kivételével, ahol nem élnek kígyók), továbbá megtalálható a Közel-keleten és Észak-nyugat Afrikában is.

Ennek a siklófajnak az alapszíne a világosszürkéstől a világosbarnán át, az egészen sötétig terjedhet. A nyak két oldalán jellegzetes sárga foltok vannak. Ismertek populációk, amelyekben olyan melanisztikus példányok fordulnak el, amelyek szinte teljesen feketék. Számos alfajukat leírták, melyek közül néhány egyazon populációban is előfordul, így feltételezhetően átmeneti formák is léteznek.


Idős nőstény vizisikló (Natrix natrix). Csopak, Magyarország.Kifejezett az ivari kétalakúság: a nőstény vízisiklók vaskosabbak és akár 150 cm-re is megnőhetnek szemben hím társaikkal, amelyek karcsúbbak és ritkán érik el a 110 cm-t.

Bár a faj neve vízi életmódot sugall, a vízisikló közel sem annyira kötődik szorosan a tavakhoz, folyókhoz, mint rokona, a kockássikló (Natrix tessellata). Élőhelyén általában kétéltűeket, elsősorban békákat fogyasztanak, de gyakran zsákmányolnak halakat is, amelyeket általában fojtás nélkül, élve nyelnek le.


Vizisikló (Natrix natrix) átmeneti formája Krk szigetén, Horvátországban.


A vízisikló fenyegetettség esetén szintén képes a cloaca közeli mirigyeiből bűzös váladékot üríteni, ha pedig ez sem jár sikerrel, gyakran játszik tetszhalált (thanatosis). Olykor hangos sziszegéssel és a támadó felé zárt szájjal csapkod, ugyanakkor tényleges harapás csak kivételesen ritkán fordul elő.

A téli hónapokat földalatti üregekben vészelik át. A telelés után tavasszal történnek az első párzások, melyet a követően a nőstények 8-35 tojást raknak komposzt almokba, vagy más viszonylag magas hőmérsékletű és páratartalmú helyre. A 10 hetes inkubáció után kikelő fiatal vízisiklók alig 18 cm hosszúak.


Fiatal példány Csopakon, a nádas mellett.


A vízisikló- hasonlóan a többi hüllő-és kétéltű fajhoz -védett állat hazánkban.

Dr. Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek