Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
A börzék kritikus pontja: az állatok elhelyezésének és kivételének szabályozása2015-01-11

Az alábbi cikkben pár segítő gondolattal szeretnénk hozzájárulni a hazai börzék színvonalának továbbemeléséhez...

E sorok írásakor Magyarországon korábban nem látott számban szerveződnek a különböző terrarisztikai börzék, mely mindenképpen dicséretes, a hazai hüllőtartást nagyban támogató dolog. Szintén bíztató, hogy a régóta jól működő, évente több alkalommal megrendezett börzék mellé, újabbak csatlakoznak nem csak Budapesten, de más városokban is. Talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy a terrarisztika több embert köt le Magyarországon, mint korábban bármikor.

Az elmúlt években az hazai szervezésű börzék többségén részt vettünk mindamellett, hogy a legnagyobb európai börzéken is lehetőségünk volt kiállítani. Mind a hazai, mind a külföldi börzéken változatos élményekkel gazdagodtunk.

A hazai börzék fejlődése mindenképp reménykeltő, bíztató. Ugyanakkor be kell látni azt is, hogy bőven van még miben fejlődni a szervezés, állatvédelem, járványvédelem, stb terén. Az alábbiakban néhány javítandó, fejleszthető dologra szeretném felhívni a szervezők figyelmét azt remélve, hogy fogékony, megértő olvasókra találnak ezek a gondolatok. Konkrét helyeket, időpontokat, szervezőket szándékosan nem emelek ki, mert ez egy építő jellegű javaslat és nem pedig lejárató kampány szeretne lenni.

Az állatokat zártan kell tartani a kiállítás során. Kivenni őket csak indokolt esetben lehet (egészségügyi ellenőrzés, nemek vizsgálata az átadás előtt)!

Sajnos ezen a ponton a hazai börzék többsége már megbukik, pedig ez nagyon fontos értékmérője egy börze színvonalának, üzenetének, az állatvédelemnek és járványvédelemnek.

De talán kezdjük az elején. Az állatok számára a börzén való részvétel stresszel jár (szállítás, a szokásosnál kisebb helyen történő elhelyezés, fogdosás, majd ismét szállítás). Ezeket kiállító köteles minimálisra csökkenteni.

Ma már itthon sem elfogadható az, hogy a börze alatt bármely kígyó "show-elem"-ként vagy bármilyen más, látszólag nem indokolt okból egész nap az ember nyakában lógjon, mint ahogy az sem, hogy a kiállító a molinojára teszi fel az állatot és így vonz több látogatót. Ez nem jó az állatoknak, rossz üzenete van a szélesebb publikum felé, szakmaiatlan.

Az egyik kiállításon egy 10 éves kislány több órán keresztül szaladgált a nyakában egy másfél méteres boával, ami láthatóan egyáltalán nem zavarta a szervezőket. Szerencsére ő és a kígyó is "affér" nélkül zárta a börzét, bár ha a kígyó véletlenül arcon harapja, valószínűleg nehezen lehetett volna megmagyarázni az apukájának, hogy "ez egy ilyen hobbi, benne van a pakliban". Abba már bele se merünk gondolni, hogy egy ilyen esetleges balesetnek milyen hírértéke van a médiában és milyen képet fest egy "szakmai rendezvényről".

Egy magát bármennyire is szakmainak nevező börze szervezője ne hagyja, hogy a börzéje állatsimogatóvá változzon. Vagy ha már igen, akkor legalább felügyeljen, hogy biztonságos állatsimogató legyen.

A börzék járványvédelme szintén kritikus pont. Szögezzük le: a börzén megforduló állatok a lehető legkülönbözőbb egészségügyi státuszú és higiéniájú állományokból származnak. Bár a börzéken való részvételhez kötelező az állatorvosi igazolás, illetve az állatorvosi jelenlét, egy nagyobb börzén az állatok magas létszáma miatt irreális elvárás lenne, hogy az összes kiállítandó példányt egyesével leellenőrizzék az állatorvosok, legfeljebb szúrópróba szerű vizsgálatok vannak. Eddig is voltak a börzéken beteg, atkás állatok, valószínűleg ezután is lesznek, így van ez a legnagyobb külföldi börzéken is. Utópisztikus elképzelés lenne az, hogy egy börzén csak egészséges állatok legyenek. A különbség az egyes börzék között abban rejlik, hogy bizonyos börzék tesznek az állatok egészségvédelme érdekében, mások kevésbé (lásd állatok elhelyezésének és kivételének szabályozása).

Az egyik leggyakoribb kérdés, ami elhangzik felém egy hazai börzén, hogy "ki lehet-e venni megsimogatni?" a kiállított példányokat. A többség általában nem érti a határozott nemleges válaszom okát, majd továbbmenve a kiállítók sorai között talál mást, akitől kivesz egy állatot, majd a következő kiállítótól is egyet és így tovább. Ilyenkor mindig örömmel nyugtázom, hogy nem engedtem kivenni az állataimat és azok biztosan egészségesek maradtak.

Képzeljük csak el, ahogy egy lelkes ifjú terrarista végigmegy mondjuk 10 kiállító állatain a börze során, de a 3. kiállító állatai atkásak voltak. Nem szeretnék ilyenkor a következő kiállító lenni, akinek az állatára átviszik az atkákat. És akkor a komolyabb betegségekről nem is beszéltünk.

Elsősorban a kiállító és állatai érdeke az állat- és járványvédelmi szempontok betartása, bár érdekes módon a kiállítók többsége ezzel keveset törődik. Ezért kell, kellene a szervezőknek.


Dr. Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek