Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Ne mérgezd a kígyód!2015-03-11

Jelen cikkben bemutatjuk a leggyakoribb gyógyszereket, amelyek fogságban tartott kígyók toxikózisát, esetleges halálát okozhatják...

A fogságban tartott hüllők toxikózisairól (mérgezéseiről) meglehetősen kevés szakirodalom szól. Mindazonáltal, ahogy a kedvtelésből tartott hüllők számára egyre több terméket használnak a tulajdonosok tudatosan vagy éppen tudatlanul, és így egyre gyakrabban fordulnak elő tartók által előidézett mérgezéses esetek.

Mielőtt áttekintjük a főbb gyógyszercsoportokat kezdjük mindjárt azzal, hogy a hüllők gyógyászatában használt készítmények döntő többsége nincs hüllőkre törzskönyvezve! Ezen termékek többsége gazdasági haszonállatokra (sertés, szarvasmarha, juh, stb.) vagy kedvtelésből tartott kisállatokra (kutya, macska, stb.) lett törzskönyvezve. Az ilyen, más állatcsoportra törzskönyvezett készítményeknél a használati utasítás leírtaktól eltérő állatfajon való alkalmazást ("off-label" use) egyik gyártó sem ajánlja, illetve nem is vállalnak felelősséget érte. Eszerint nem is használhatjuk őket hüllők számára? De igen, ugyanakkor mindenképp szükséges a biztonságos használatukhoz megfelelő tudás és tapasztalat.

A hüllőknél alkalmazott gyógyszerek többségét tehát "off-label", elsősorban tapasztalati úton használjuk.

Kiemelendő, hogy a hüllők különböző fajai gyógyszertanukat tekintve legalább annyira különbözőek, mint a kinézetük maga. Attól, hogy az egyik gyógyszer egy fajnál jól működik, még lehet, hogy a másik faj számára mérgező. Éppen ezért mindenféle gyógyszer, parazitairtószer használata előtt ajánlom minden hüllőtartónak saját kedvence érdekében, hogy vegye fel a kapcsolatot egy hozzáértő állatorvossal és kérje ki a véleményét.

Általánosságban elmondható, hogy csak olyan gyógyszert érdemes adni egy fajnak, amelynél az adott gyógyszert korábban már sikeresen alkalmazták. Amennyiben a fajnál nincsenek adatok az adott gyógyszer használatáról, úgy a fajhoz legközelebbi rokon fajnál leírtak nyújthatnak segítséget.


Parazita ellenes készítmények

A fogságban tartott kígyók mérgezéseinek oka között talán ez a leggyakoribb és legjelentősebb, hiszen a külsőleges parazitairtó készítmények többségéhez bárki, recept nélkül is hozzájuthat. A kígyóatkásság a leggyakoribb problémák közé tartozik, sok tartó találkozik vele, és ha nem körültekintően választ és alkalmaz atkairtót, akkor annak kedvence láthatja kárát. Érdemes arra is gondolni, hogy mérgező anyagok akár a táplálékkal is bejuthatnak a kígyókba, ezért a táplálékforrás kiválasztásánál is érdemes körültekintőnek lenni.


Piretrinek és piretroidok (permetrin)

A piretrinek a krizantém fajokból előállított külsőleges parazita ellenes készítmények, a piretroidok pedig ezeknek szintetikusan előállított származékai. Többségük emlősökön és madarakon jól használható, ugyanakkor a hidegvérű állatok jelentős része-, így a halak, a hüllők többsége is -kifejezetten érzékeny még kis mennyiségben is a piretrin/piretroid származékokra.

Valójában az elmúlt évtizedekben számos publikáció jelent meg, ami ecsetelte ennek a gyógyszercsoportnak a hüllőkre gyakorolt mérgező hatását, sőt bizonyos területeken egyenesen a nem őshonos kígyófajok kiirtására használták. Ezért is érthetetlen, hogy a permetrint (pl.: Insecticid 2000) egyesek még mindig közvetlenül a kígyó bőrére fújva használják, mint elsődlegesen választott atkairtó szert. A permetrin főként aeroszolként belélegezve, illetve a zárt terráriumba befújva mérgező, heveny légzőszervi és központi idegrendszeri tüneteket okoz. A piretroidoknak nincs ellenszere, ezért mérgezés esetén csak tüneti kezelés jön szóba. Mivel ennél a gyógyszercsoportnál jóval megbízhatóbbak és kevesebb mellékhatással rendelkezők is elérhetők, a piretroidok alkalmazását hüllőknél nem ajánlom.


Fipronil (Frontline, Effipro)

A fipronil hatóanyagú Frontline és az Effipro spray szintén "off-label" használt, de kígyóatkásság esetén kiválóan működő, megbízható, biztonságos készítmények. Fontos tudni használatuknál, hogy a hatóanyag alkoholban van oldva, ezért csak nyílt légtérben alkalmazhatók és az állatok csak akkor helyezhetők vissza, ha az alkoholos oldószer már teljesen elpárolgott. Ellenkező esetben a kígyók a párolgó alkohol tömény gőzétől központi idegrendszeri tünetekben megnyilvánuló mérgezést kapnak.


Ivermektin (Ivomec, Noromectin)

Az ivermektin az endektocid parazita ellenes hatóanyagok közé tartozik, azaz a belső élősködők széles köre ellen (fonalférgek, orsóférgek, ide értve a lárva alakokat is) és külső élősködők ellen is (akta, tetű, kullancs, stb.) hatnak. Nagyon hatásos készítmények, de használatuk nagy körültekintést igényel. Hüllőknél elsősorban injekciós alkalmazás jön szóba, a külsőleges készítmények hatékonyságáról megoszlanak a vélemények. A kezelés legalább egyszer, 10-14 napos időközzel megismétlendő. Boa constrictoroknál és a fogságban tartott óriáskígyók többségénél biztonságosan használhatók, legyen szó atkairtásról vagy fonalférgesség kezeléséről. Viszonylagos faji érzékenységet jelentettek királypitonnál (Python regius) és ismerünk olyan elhullást is, amelynél a kockás piton (Python reticulatus) egy korábban ivermektinnel kezelt nyulat fogyasztott el (a zsírszövethez nagyon erősen kötődik az ivermektin és hosszú ideig jelen marad benne). Alkalmazásuk tilos teknősöknél, fiatal állatoknál, illetve olyan kistestű állatoknál, amelyeknél a pontos adagolás akadályba ütközik a beteg kis mérete miatt. Helytelen alkalmazás esetén súlyos letargia, izomgyengeség idegrendszeri tünetek tapasztalhatók és elhullás várható. Ellenszere nincs.Antibiotikumok

Gentamicin

Az aminoglikozid antibiotikumok csoportjába tartózó gentamicin toxicitását többen leírták hüllőkben (hasonlóan, mint melegvérűekben). Mind a vesére, mind a fülre nézve bizonyosan toxikus hüllőkben is, ezért kiszáradt betegekben nem vehetők igénybe ezek a szerek, illetve jól hidrált állapotú hüllőkben is ajánlott a folyadékterápia kiegészítés a gentamicin mellé. A gentamicin helyett jóval kevésbé toxikus és szélesebb spektrumú antibiotikum alternatíva az amikacin, amely szintén aminoglikozid.


Enrofloxacin (Baytril)

Az mai egzotikus állatgyógyászat egyik leggyakrabban használt antibiotikuma az enrofloxacin, mely széles spektrumú (baktériumok széles köre ellen hat) és széles terápiás sávú (biztonságos). Injekciós alkalmazásánál fontos, hogy az izomba kell adni, ellenkező esetben a bőr alá adva bőrelhalást okozhat. A nagyobb mennyiségeket szintén több helyre elosztva kell adni, illetve egy kúra során arra is ügyelni kell, hogy beadások helyét változtatni kell (ne mindig ugyanoda kapja). Fiatal állatoknak nem ajánlott az adása, mivel náluk porckárosodást okozhat.


Metronidazol (Klion)

Ez az antibiotikum előszeretettel használt anaerob (oxigénmentes környezetben szaporodó) baktériumok ellen. Esetleges túladagolás esetén heves idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek.


Vitamin túladagolás

A kígyók esetében a vitamin túladagolás mindig külsőleges ártalom, amelyet tartójuk, esetleg maga az állatorvos (iatrogén ártalom) okoz. Túladagolásról a zsírban oldódó vitaminok (D,E,K,A) esetében beszélhetünk, különösképpen az A- és a D-vitaminok esetében. Az A vitamin túladagolása rendellenes bőrnövekedéshez, szarusodáshoz, vedlési problémákhoz, látási zavarokhoz, szem elváltozásokhoz, akár halálhoz is vezet. A D-vitamin túladagolása csontosodási zavarokat, mészlerakódást rendellenes helyeken, izomgyengeséget okoz. A friss táplálék a kígyó szükségleteit teljes mértékben fedezni, így nem szükséges vitamin kiegészítés.Természetesen e cikk messze nem fedi az előforduló mérgező anyagok összességét, és nem is célja, hogy állatorvosi beavatkozásra bíztasson "laikus" hüllőtartókat. E cikkben csupán a kígyóknál leggyakrabban előforduló mérgezésekből szemeztünk néhányat, hogy felkeltsük az Olvasók érdeklődését és körültekintésre intsünk minden kígyótartót, mielőtt bármilyen szerrel kezelné kedvencét.

Szeretnénk azt is kihangsúlyozni, hogy amennyiben a tartó még nem rendelkezik tapasztalattal egy adott gyógyszerrel kapcsolatban, úgy erősen ajánljuk hogy forduljon állatorvoshoz.

Dr. Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek