Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Hírek a párzási időszakból (2014-2015)2015-03-21

Ahogy a 2014/2015-ös párzási időszak a végéhez közeledik több lokalitás példányai is udvarolni kezdtek gyűjteményünkben...

Az igazat megvallva, boáink idei párzási időszaka nem alakult a legjobban számunkra. A megfelelő stimulációk ellenére is csak minimális érdeklődést tapasztaltunk különböző alfajainknál a tél során. Érdekes módon annak ellenére, hogy látható érdeklődés nem igen volt, nagyon sok állat étvágya-, főleg a hímeké -lecsökkent vagy megszűnt az utóbbi időben. Főleg a hímek nagyon aktívak voltak a táplálék mellőzése ellenére is; nyugtalanul cirkáltak fel-alá terráriumukban. Ugyanakkor a nőstények láthatóan szintén nem érdekelték őket.

Minimális érdeklődést láttunk egyik Iquitos perui vörösfarkú boa (Boa c. constrictor) párunknál, azonban konkrét párzást nem sikerült megfigyelni.


Udvarló Iquitos lokalitású boák (Boa c. constrictor)Argentin boáinknál (Boa c. occidentalis) az udvarlásnak semmilyen jelét nem vettük észre, ugyanakkor egy enyhe testközépi duzzanat volt észrevehető a nősténynél (ovuláció?), melynek időpontjában a táplálékot is visszautasította, ami egyébként nem szokása. Sajnos ebből azonban még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni; tavaly is hasonló jelenséget figyeltünk meg nála, utódok azonban nem születtek.

Március közepén az egyik reggel Sao Pauloi boa (Boa c. amarali) hímünk elszánt udvarlására lettünk figyelmesek. Érdekes módon, minden előzmény nélkül kezdett heves udvarlásba, ami azért is különleges, mert korábban még sosem láttunk ilyet, noha már közel 10 éves állatokról van szó. Egyelőre ez a nász tűnik a legígéretesebbnek mindközül.


Sao Pauloi boák (Boa c. amarali) udvarlásaSzintén az utóbbi napok a reggeli óráiban lettünk figyelmesek Perlasz-szigeti boáink (Boa c. sabogae) párzására is. Ez volt idén eddig ez egyetlen pár, aminél konkrét párzást is meg tudtunk figyelni.


Párzó perlasz-szigeteki boák (Boa c. sabogae)


 

Dr. Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek