Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Amőba (Entamoeba invadens) fertőzöttség óriáskígyóknál2015-09-28

Az amoebiasis egyike a legsúlyosabb parazitás bántalmaknak boákban és pitonokban egyaránt. Mostani cikkünk célja, hogy többet megtudjanak a tartók erről a betegségről és mihamarabb felismerjék a betegség jeleit...

Annak ellenére, hogy ez a betegség kevésbé ismert az átlag kígyótartó számára más betegségekhez képest (pl. IBD), az amőbás megbetegedés jelentősége nem elhanyagolható, ugyanis nagyon rövid idő alatt egész fogságbeli kígyóállományokat pusztíthat ki. 


A kórokozó

Az Entamoeba invadens a protozoák (egysejtű paraziták) közé tartozik és az embernél megbetegedést okozó Entamoeba histolytica közeli rokona. Fontos kiemelni, hogy a növényevő és rovarevő hüllők többségében, így a teknősökben, szkinkekben, gekkókban jelen van az Entamoeba invadens anélkül, hogy bármilyen klinikai tünetet, megbetegedést okozna. A szigorú értelembe vett hűsevő hüllőkben ugyanakkor súlyos megbetegedést vált ki. Széles gazdaspektrummal rendelkezik, számos fajt képes megbetegíteni. 

A fertőzés általában víz, ritkábban táplálék útján jut a gazda szervezetébe. Nagy jelentősége lehet a fertőzés terjesztésében a rovaroknak, mint mechanikus vektoroknak. A betegség rendkívül ragályos, az első állat megbetegedését rendszerint rövid időn belül követi a többi megbetegedése is. A kórokozónak kiemelten magas a morbiditása (megbetegítő képessége) és a mortalitása (elhalálozási aránya a megbetegedett állatoknak). Egy fertőzés kitörését követően 1-2 hét alatt egész állományok semmisülhetnek meg. 


Klinikai tünetek

Az amőbás megbetegedés általában kevés specifikus tünettel jár. A legjellegzetesebb tünet-, a súlyos, olykor véres jellegű hasmenés -gyakran csak előrehaladott állapotban, nem ritkán csak az elhullást megelőzően jelentkezik. További tünetek lehetnek még a hányás, dehidratió, nagyfokú elesettség, izomgyengeség. Időben történő felismerés és kezelés hiányában a megbetegedett kígyók többsége napokon belül elpusztulhat, kisebb részük pár hétig még tovább él, mely időszak alatt üríti a kórokozó cisztáit és további fertőzési forrásként szolgál a még meg nem betegedett kígyók számára.

A kórbonctani képen akut esetben a vékony- és vastagbélfal gyulladása lehet szembetűnő, nyálkahártya erozióval, fekéllyel, vérzéssel, majd elhalással tarkítva. Idült esetben a bélfal megvastagodása kifejezett, amely következményes bél lumen beszűküléshez vezet. Gyakran találhatók a májban is elhalások, ritkábban pedig a vesében is hasonló elváltozások tapasztalhatók.


Diagnózis

A fertőzöttséget kimutatni a bélsár vizsgálatával lehet. A tartónak nincs más dolga, mint friss bélsarat gyűjteni, majd azt 4 fokra hűtve a megfelelő állategészségügyi intézetben megvizsgáltatni. Az eljárás viszonylag gyors és olcsó.


A betegség megelőzése és kezelése 

Mint minden fertőző betegség esetében, így itt is a hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni. A hatékony karanténrendszer, a megfelelő higiénia feltétlen segítenek ebben. Különösen felhívnám a figyelmet az medencék, itatók rendszeres, alapos ferőtlenítésére, hiszen a kórokozó többnyire a bélsárral szennyezett vizen keresztül jut be az újabb gazdaállatba. Nem elhanyagolandó az ízeltlábúak (legyek, szúnyogok, atkák, stb) szerepe sem a fertőzés passzív terjesztésében.
A kígyókat nem szabad potencialisan amőba hordozó fajokkal (pl.: teknősök, szkinkek, gekkók, stb) együtt elhelyezni. 

Az újonnan beszerzett vadbefogott kígyók esetében rutinszerűen a bélsár parazitológiai vizsgálata javasolt.
Az amőba gyanús klinikai tüneteket mutató kígyók kezelésének megkezdése még a bélsárvizsgálat eredményének megérkezése előtt is indokolt és szükséges. Ellenkező esetben- az idő alatt, amíg a bélsárürítés megtörténik, illetve a parazitológiai eredmény megérkezik -az amőbás kígyó elpusztulhat.

A betegség kezelésére az elmúlt pár évtizedben számos antibiotikumot használatak, azonban a szakirodalmak szerint elsődlegesen választandó gyógyszer mindmáig a metronidazol. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy milyen dózis, illetve hány alkalom kezelés szükséges. Egyes források szerint a metronidazol alacsony dózisban, de többször ismételt adagolása idegrendszeri tüneteket okozott, így ezek a források egyszeri alkalmazást, magas dózisban javasolnak. Kiegészítő terápiaként folyadék pótlás és vitaminok adandók. 

A beteg állatok többsége kezelésre gyorsan javul, mellékhatások jelentkezése nélkül. 


Referencia.:


Am J Vet Res. 1975 Jun;36(6):807-17. Epizootic of fatal amebiasis among exhibited snakes: epidemiologic, pathologic, and chemotherapeutic considerations.

http://www.animalhospitals-usa.com/reptiles/snakes/snake-diseases/snake-parasitic-diseases.html

http://www.ratsnakefoundation.org/

Dr. Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek