Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Esetismertetés- Mucinózus-cisztás fogínygyulladás2015-11-14

Mostanában két Boa constrictor is megfordult a praxisban látszólag ugyanazzal a problémával, melyet az alábbi cikkben ismertetek részletesen...

A hüllőknél előforduló fertőző, fekélyes stomatitis vagy "szájrothadás" régóta ismert, a szakirodalmak által részletesen taglalt betegség. Az alábbi két eset érdekességét az adja, hogy az elváltozások több ponton is különböznek a szakirodalomban leírt, klasszikus esetektől.

A mostani esetleírásban taglalt két boa egyaránt jó kondíciójú, jó étvágyú, megfelelő higiéniás körülmények között tartott példány volt. A tulajdonosok figyelmét mindkét esetben a szájnyílás melletti enyhe duzzanat hívta fel magára. Ebben a stádiumban egyébként az elváltozás panaszt, táplálékvisszautasítást nem okozott.


Argentin boánál (Boa c. occidentalis) látható enyhe fogíny duzzanat. A jobb orrnyílás alatti vonalban észrevehető a duzzanat miatt elemelkedett bőr és az emiatt nem teljesen záródó száj.


Enyhe fogíny duzzanat a bal szem vonala alatt Perui vörösfarkú boában (Boa c. constrictor). Kép: Dudás Viktor


A szájüreget kinyitva a száj nyálkahártyája matt, fehér színű volt, ami kígyóknál gyakori jelenség és-, szemben az emlősökkel -nem utal vérszegénységre, nem tekintendő kórosnak. A száj zárt állapotában is látszó duzzanat centruma a mindkét esetben a felső, külső fogsor egy bizonyos szakasza volt; az egyik esetben az orrhoz közel, míg a másik esetben a szem vonalánál.
Mindkét esetben az elváltozás centrumát áttetsző, nyálkaszerű folyadékkal telt hólyag vette körül, amely magát a duzzanatot okozta. Az elváltozás megnevezése így mucinózus-cisztás gingivitis, vagyis nyálkás-hólyagos fogínygyulladás.


Perui vörösfarkú boa (Boa c. constrictor) mucinózus-cisztás fogínygyulladássalKórlefolyás

A fogságban tartott kígyók a terrárium különböző berendezési tárgyaihoz, szűk részeihez gyakran nyomják neki a fejüket, ha éhesek vagy nyugtalanok. Következményként a fogak- főleg a szájüreg elülső fogai -gyakran sérülnek, kitörnek. A fogínyben maradt, kitört fog később fogíny gyulladást, helyileg a nyálelvezetés zavarát okozhatja cisztás képletet létrehozva, súlyosabb esetben pedig a szájüreg kiterjedt gyulladását vonhatja maga után.
Az első és legnyilvánvalóbb jel a fogíny körülírt duzzanata, amely odáig súlyosbodhat, hogy a kígyó nem tudja a száját bezárni. Ebben a stádiumban már általában súlyos másodlagos bakteriális fertőzés is jelen van, amely akár az állcsontra és az állkapocs csontra is ráterjedhet. Az ilyen előrehaladott stádiumú, elhanyagolt állapotú kígyók megmentése igen komoly kihívás a szakképzett állatorvos számára is.


A szájüreget kinyitva jól látszik a csipeszre ráfekvő, hólyagszerű képlet a bal felső, külső fogsor vonalában.Kezelés

A cisztákat megnyitva üregükből sűrű, viszkózus nyálka távozott, számos kitört fog kíséretében. Érdekes módon az elváltozások legalábbis ebben a stádiumban kifejzett bakteriális felülfertőzöttségtől látszólag mentesek voltak. A megnyitott ciszták üregét jódos oldattal mostuk ki (Betadine-víz 50-50%). A Betadine-os mosást a továbbiakban a tulajdonos folytatta 2 naponta, összesen 7 alkalommal. A leírt két eset közül az egyiken-, tekintettel ciszta nagyságára, valamint a benne és a szájüregben lévő számos kitört fogra -preventiv célzatú antibiotikum kúrát kezdtük enrofloxacin injekció izomba történő alkalmazásával.
Ezzel szemben a másik esetben, amelynél a ciszta kissebb kiterjedésű volt -elegendő volt pár alkalom Betadine-os öblítés. Ezutóbbi esetben a duzzanat gyakorlatilag a ciszta megnyitásával azonnal megszűnt.


Az egyik esetben-, amelyikben az elváltozás kiterjedtebb volt -antibiotikum kúrát kezdtünk enrofloxacin izomba történő alkalmazásával


A két fenti eset sikeres kezelésében nagy szerepe volt annak, hogy a tulajdonosok ideje korán felismerték a problémát. Mivel bakterialis felülfertőződés még nem alakult ki, a két eset viszonylag gyorsan és egyszerűen gyógyítható volt. 

A képek közzétételéhez az állat tulajdonosa, Dudás Viktor járult hozzá.

Dr. Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek