Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Herpetologica Hungarica- IV. rész- Rézsikló2016-11-12

A hazai kígyófajokat taglaló cikksorozatunk legújabb részében a rézsiklót (Coronella austriaca) mutatjuk be...

A rézsikló (Coronella austriaca)- az északi országok kivételével -Európa nagy részén őshonos. Elterjedése átnyúlik Törökország és Irán területére is. Latin neve az osztrák címerre utal, amelyre a fejen látható minta emlékeztette leíróját, Joseph Laurentit.

Élőhelyét tekintve nem válogatós; gyakran megtalálható emberi települések közelében, réteken, nyiladékoknál a mezőgazdasági területek mentén.

A fiatal rézsiklók többnyire ízeltlábúakkal táplálkoznak, amelyeket élve nyelnek le. A kifejlett példányok főként hüllőket, elsősorban gyíkokat zsákmányolnak, amelyet élve vagy megfojtva ejtenek el. Időként rágcsálókat, sőt keresztes viperákat (Vipera berus) is zsákmányolnak.


Kifejlett rézsikló (Coronella austriaca) Etyek közelében


Az újszülöttek mindössze 15 cm hosszúságúak, a kifejlettek általában 60 cm körüli testméretet érhetnek el. A rézsikló ovovivipara faj, vagyis álelevenszülő: az utódok a nőstény testén belül fejlődnek ki és elevenen jönnek a világra. Hasonlóan többi hazai kígyófajunkhoz a párzások tavaszi felmelegedéskor történnek, az utódok pedig nyár végén jönnek világra.

A rézsikló alapszíne a szürke és a barna árnyalatai között változhat. A tarkó két oldalán 1-1 markáns, sötét színű folt látható, amelyek a egyes példányokon halványabb sávokban folytatódnak és futnak végig a háton. Más példányoknál a hát sávok helyett inkább csak apró foltokkal tarkított. A pikkelyek felülete sima, innen az angol elnevezés is: smooth snake. Kinézete miatt a keresztes viperával (Vipera berus) gyakran összetévesztik a laikusok és gyakran pusztítják el ezen okból. Ellentétben a viperával, a rézsikló pupillája kerek.

Jelenleg 3 ismert alfajáról tudunk, a törzsalak (Coronella a. austriaca) Európa nagy részén honos, a Coronella a. acutirostris Portugáliában honos, míg a Coronella a. fitzingeri Olaszország déli részén és Szicíliában fordul elő.


Kifejlett rézsikló (Coronella austriaca) Etyek közelében


A rézsiklók többsége meglehetősen nyugodt természetű. Megzavarásuk esetén a legtöbb példány vagy azonnal elmenekül vagy pedig kővé dermedve mozdulatlan marad. A fentebb látható, egy Etyek melletti nyiladékon fényképezett példány például látszólag zavartalanul tűrte, ahogy mellé letérdelve, gyakorlatilag 5 cm-ről fotóztam.


Hasonlóan az összes többi hazai hüllőfajhoz, a rézsikló is védett.

Dr. Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek