Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Kígyók bullózus szembetegsége - esettanulmány2016-12-15

A kígyók bullózus szembetegsége egy nem túl gyakori kórkép, amelynek kezelése gyakran komoly kihívást jelent...

A hazai hüllős szakirodalmak alig foglalkoznak a kígyók szembetegségeivel. Néhány szemmel kapcsolatos kórkép ugyanakkor régóta ismert a külföldi szakirodalmakból.
Ilyen a kígyók hólyagszerű szemelváltozása is, avagy ahogy az angol szaknyelv hívja: "bullous spectaculopathy".


Bullózus szembetegség: a bal szem fénytörése megváltozott, duzzanata jól kivehető, a szem körüli pikkelyeken szeparáció látható.Anatómiai áttekintés

A kígyók szemhéjai az embrionális fejlődés során összenőnek és áttetsző bőrképletet képeznek a tényleges szaruhártya (cornea) felett. A termelődő könny normális esetben áttetsző, tiszta folyadék, amely filmréteget képez a szaruhártya (cornea) és az összenőtt szemhéjak (ocula) között. A szem mirigyei a könnyet tulajdonképpen folyamatosan termelik, amely a könnyelvezető (nasolacrimalis) járaton keresztül a szájüregbe távozik. Minthogy az összenőtt szemhéjak zárt réteget képeznek a szaruhártya felett, a könny a külvilág felé nem, kizárólag a szájüreg irányába tud csak távozni.


Irodalmi áttekintés

A külföldi szakirodalmak révén régóta ismert elváltozás a kígyók bullózus szembetegsége. Kialakulásának döntő lépése, hogy a könnyelvezetés zavart szenved, így a folyamatosan termelt könny felhalmozódik az összenőtt szemhéj és a szaruhártya közötti térben. Ez a szem területének duzzanatához vezet, miközben a szem belső struktúrái gyakran befelé nyomódnak a felgyűlt könny által. A könnyelvezetés zavarának számos oka lehet, de döntő többségében a száj gyulladása (stomatitis) az ami a könnycsatorna kivezető járatát blokkolja. Millichamp szintén leírt egy esetet, ahol a vér pitonban (Python curtus) a könnyelvezető csatorna veleszületett hiányát állapították meg. A szemhéj alatt felhalmozódó folyadék ritkán lehet vér vagy genny is.

Az elváltozás kezelésének általánosan elfogadott protokollja a szemhéj alsó részének ék alakú kimetszése, amely által a felhalmozódott könny (vagy egyéb váladék) az ocula alatti térből eltávozik. Ugyanakkor végleges gyógyulást csak a könnycsatorna átjárhatóságának biztosítása esetén remélhetünk. Ennek megfelelően, amennyiben szájgyulladás a feltételezhető kórok, úgy azt mielőbb meg kell szűntetni. Veleszületett könnyelvezető csatorna hiánya esetén, mesterségesen kell kialakítani könnyelvezetést a szájüreg irányába, amely sebészileg komoly kihívás.


A szem belső struktúrái a felhalmozódott folyadék miatt befelé (az ellenoldali szem irányába) nyomulnakSaját eset és annak kezelése

Az elváltozás ritkaságát jól jellemzi, hogy jómagam a 20 év alatt egyetlen esettel sem találkoztam mostanáig, sem a saját tenyészetemben, sem praxisban.
Pár hete az egyik nálunk születt fiatal boán vettem észre, hogy az egyik szemének a színe bizonyos szögből nézve sötétebbnek tűnt. Ekkor még nagy jelentőséget nem tulajdonítottam a dolognak, azonban az elváltozás lassan, de biztosan progrediált. Idővel láthatóvá vált, hogy az ocula alatt térben áttetsző folyadék (könny) szaporodott fel, amely megváltoztatta a szem fénytörését, így messziről nézve sötétebbnek tűnt az érintett szem. Később az is láthatóvá vált, hogy a felszaporodott könny miatt a szem lényegi struktúrái befelé, az ellenoldali szem irányába nyomódnak. A száj vizsgálatával és az ott lévő elváltozással egyértelművé vált, hogy a könnyelvezető csatorna obstrukciója okozhatja a szemelváltozást.


Kiterjedt mucinózus fogínygyulladás a bal belső fogsoron, amely blokkolja az azonos oldali könnyelvezetést


A csekély mennyiségű irodalmi forrás, amely a kórképpel foglalkozik az ocula alsó részének 30 fokos, ék alakú kimetszését javasolta, ezen azonban a következők miatt módosítottam:

1. A szóban forgó példány kis mérete (45 cm, 56 gramm) nem tette lehetővé az ocula alsó részének kimetszését mikrosebészeti eszközök nélkül.
2. Az ocula részleges eltávolítása esetén a könny folyamatos műkönnyel történő pótlása, a szaruhártya kiszáradásának megakadályozása nehezen lett volna kivitelezhető a gyakorlatban.
3. A ocula részleges eltávolítása esetén még a lehető legtisztább körülmények között tartott példánynál is nagyobb lett volna a szem elfertőződésének a veszélye.

A fentiek figyelembevételével, az oculát annak fertőtlenítése után egy vékony tűvel az alsó részén perforáltam körülbelül 3mm hosszan, amely pont elegendő volt ahhoz hogy a szemgolyó óvatos nyomásával a felhalmozódott sűrű, viszkózus könny nagy részét eltávolítsam. Ezután az ocula és a szarhártya közötti térbe antibiotikumos szemcseppet (ciprofloxacin) juttatam elsősorban megelőző célzattal ismerve azt, hogy a szisztémásan adott antibiotikumok általában nem érnek el hatékony koncentrációt a szemben. Az oculán készített apró lyuk magától záródott a kezelés után, így nem kellett műkönny alkalmazásáról gondoskodni és a kontamináció esélye is kisebb volt, mintha tartósan "nyitva maradt" volna az ocula alatti tér egy része.
A szem ellátását a szájüreg kezelése követte. A fertőtlenítés után a cisztaszerű száj és fogínygyulladást megnyitottam, az elhalt szövet eltávolítottam, majd a területet helyileg szintén ciprofloxacin hatóanyaggal ecsetelem. Mindemellett, elsősorban a szájüregi elváltozás miatt széles spektrumú szisztémás antibiotikum adásába kezdtem (ceftazidim, 2 naponta, 8 napon keresztül).

A további 3 napban még megismételtem az ocula azonos helyen történő megnyitását, a könny eltávolítást és helyi antibiotikum kezelést. A 4. napra a szem gyakorlatilag elváltozástól mentes volt. A szájüreg helyi antibotikumos ecsetelését, illetve a szisztémás antibiotikum adását összesen 8 napig folytattam.


Kezelés után: 7 nap után teljes tünetmentesség


Kezelés után, gyógyultan: a bal szem kristálytiszta, a pikkelyszeparáció és a duzzanat megszűnt


Kezelés után: a szájüregi elváltozás szintén megszűnt


A szóban forgó példány 7 nap után mind a száját, mind a szemét tekintve teljesen tünetmentessé vált.

Dr. Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek