Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Gombás megbetegedés veszélyeztetheti a kígyókat!2018-01-06

Alig több mint egy évtizede írtak le először gombás megbetegedés vadon élő erdei csörgőkígyóknál (Crotalus horridus). Azóta számos fajnál igazolták ugyanazon gombafaj által okozott megbetegedést...

A megbetegedésért a Ophidiomyces ophiodiicola nevű gombafaj felelős, amely elsősorban a lebomló szerves anyagokkal táplálkozik (szaprofita), ugyanakkor esetenként megfertőzhet kígyókat is. Először 2006-ban írtak le ezzel a gombafajjal összefüggésbe hozott megbetegedést az Egyesül Államokbeli erdei csörgőkígyó (Crotalus horridus) populációkban, ám azóta különböző siklóban és gödörkésarcú viperákban is felfedeztek hasonló megbetegést. Nagy Britanniában, illetve fogságban tartott kígyóknál szintén előfordul.


Kép: USGS National Wildlife Health Center, D.E. Green


A kórokozó valószínűleg a talajból fertőzi a kígyókat. Jelenleg az állatról állatra való terjedés nincs igazolva.
Az átlagos lappangási időt 30-37 napra teszik, bizonyos esetekben azonban már lehetnek tünetek a fertőzést követő 12 napon is. A legjellemzőbb klinikai tünet az arci rész duzzanata, a betegség előrehaladtával azonban az orrüreg, szemek és a tüdők is érintetté válhatnak. A bőrön szintén léziók, hólyagszerű elváltozások jelennek meg.


Kép: USGS National Wildlife Health Center, D.E. Green


A átlagos túlélési időt 90 napra becsülik, míg a mortalisi ráta 40%, azaz a megfertőzött kígyók közel fele elpusztul a betegségben.

A betegség diagnosztikája magában foglalja a bőrbiopsziát, gomba tenyésztést, illetve a polimeráz láncreakciót (PCR). A gombaellenes készítmények a siklóféléknél nem bizonyultak hatásosnak.

Ezidáig óráskígyókban nem írtak le Ophidiomyces ophiodiicola által okozott gombás megbetegedést.


Forrás:
https://cwhl.ahdc.vet.cornell.edu/disease/snake-fungal-disease

http://www.bbc.com/news/science-environment-42428528

Dr. Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

1.1 2007-es Argentin boák

(Boa c. occidentalis)bővebben..

Hírek