Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Várható szaporulatok...2005-11-20

Az idei párzási szezonban legkorábban, 2005. augusztus 15-én vemhesült Boa constrictorunk jelenleg- a *POS-től számított vemhesség -97. napjában jár. Második alkalommal anya, 2005. január 11-én már világra hozott 27 utódot. Az akkori alom mondhatni tökéletes volt, meg nem termékenyített "tojásokat", illetve halva született kiskígyókat nem tartalmazott...

Több mint tíz éve foglalkozunk Boa constrictorokkal. Annak idején, alfaj- és lokalitástiszta állatok hiányában mi is csak a "jóöreg", kevert alfajú terráriumi boákhoz tudtunk hozzájutni. Bár mostmár gyűjteményünk többségét és érdeklődésünk középpontját tiszta példányok alkotják, nem váltunk meg azoktól a terráriumi boáktól sem, amelyek bevezettek minket a boák világába.
Ezek az állatok igazán meghálálják a gondoskodást és szinte minden évben utódok tucatjával jutalmaznak meg minket.


A párzások még a medencében is folytatódtak.


Az idei párzási szezonban legkorábban, 2005. augusztus 15-én vemhesült nőstényünk jelenleg- a *POS-től számított vemhesség -97. napjában jár.
Második alkalommal anya, 2005. január 11-én már világra hozott 27 utódot. Az akkori alom mondhatni tökéletes volt, meg nem termékenyített "tojásokat", illetve halva született kiskígyókat nem tartalmazott. Érdekesség, hogy a bébik közül számos példány **aneritrisztikus színezetű volt.
Az idei nyár végén számos párzást figyeltünk meg azzal a hímmel, amelyiktől tavaly is vemhesült (2005.07.13., 07.15., 07.21.), így bízunk benne, hogy a nőstény idén is életet fog adni néhány aneritrisztikus színváltozatnak. Az udavarlások olyan hevesek voltak (a tenyészhímünknek köszönhetően), hogy a párzások még a medencében is folytatódtak.

A nőstény teste már láthatóan megtelt az utódoktól. Várhatóan másfél hét múlva, a 100. és a 110. nap között fog életet adni újszülötteinek.


A nőstény teste már láthatóan megtelt az utódoktól.


*POS: Post Ovulation Shed, azaz ovuláció utáni vedlés. A Boa constrictoroknál az ovuláció utáni első vedléstől szokás a vemhesség idejét számítani (, a vedlés idejét pedig a szemek kitisztulásától számítjuk).
**Aneritrisztikus: A szó jelentése a vörös szín hiányára utal. Az albínóhoz hasonlóan ritkán előforduló színmutáció, melynek képviselő példányai jellegzetesen fekete-fehér színűek.

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek