Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Alfajtiszta érdeklődők: figyelem!2006-06-11

Oldalunk üzemelése óta tömérdek mennyiségű üzenetet kapunk, amelyben olvasóink különböző alfajú és lokalitású Boa constrictorok vásárlásáról érdeklődnek. Ma már az internet világában rengeteg lehetőség nyílik a kígyórajongók számára, hogy a kívánt formát beszerezzék...

A világhálón keresztül számos tenyésztőhöz, kereskedőhöz vagy hirdetőhöz lehet eljutni. Sajnos az eddigiek során- a tiszta Boa constrictorok magas értéke miatt- számos csalást, szélhámosságot, átverést tapasztaltunk már. Egy nem rég megtörént eset ösztönzött arra, hogy megírjam e cikket azok számára, akik ilyen állatok beszerzését tervezik. Elsősorban az ő figyelmüket szeretném felhívni ezekre az esetekre, de ez jó tanulság lehet minden állattartó számára.

A Boa c. amaralik nagy népszerűségnek örvendenek a tartók köreiben, főleg ha az Európában ritka, "dél-brazíliaiként" emlegetett (ezt a kifejezést az amerikai terminológia használja) formáról van szó. Pár napja történt meg, hogy az egyik legnagyobb német terrarisztikai lapon egy dán illető, mint tenyésztő hirdetett ilyen formákat az állatok értékéhez képest meglehetősen olcsón, 300 Euroért. A hirdetéshez csatolt képek alapján sikerült beazonosítanunk, hogy az állatok képe valójában egy neves amerikai tenyésztő honlapjáról származik, akinél a szóban forgó állatok még mindig eladóak, ráadásul magasabb áron a dán hirdetőhöz képest. Mivel ezt rendkívül érdekesnek találtuk, felvettük a kapcsolatot az amerikai tenyésztővel, aki megerősítette, hogy a honlapján látható állatok még az ő tulajdonában vannak és eladóak. Továbbá közölte velünk, hogy mindössze két féllel, egy némettel és egy japánnal bonyolít le exportot (közülük a német fél közeli ismerősünk), tehát ki van zárva annak a lehetősége, hogy tőle bármilyen állat is a dán illetőhöz került volna. De nem elégedtünk meg ennyivel. Egy levél megírása után gyors választ kaptunk a dán hirdetőtől, aki biztosított minket az állatok egészségéről. Következő levelünkben kértük, hogy küldjön további képeket állatairól. Válasz a mai napig nem érkezett...

Egyébként az átverésnek az a formája, hogy a más által tenyésztett állatokat saját szaporulatként feltüntetve kínálják az eladók, Magyarországon sem ismeretlen. Ennek is nyilvánvalóan üzleti okai lehetnek.

A Boa c. sabogae szintén nagyon értékes fajnak számít a világpiacon. Pár hónappal ezelőtt még 10-15.000 dolláros áron lehetett hozzájutni, természetesen korlátozott mennyiségben. Bár már azóta a piac felhígulásának köszönhetően csökkent az ára, értéke még mindig hatalmasnak mondható. Köszönhetően néhány korábban mesterségesen kitenyésztett színváltozatnak ("Salmon", "Salmon Hypo"), amelynek egyes példányai a megtévesztésig hasonlítanak az igazi sabogae alfajra, számos csalás történt, amikor a vevő abban a reményben adott ki hatalmas összeget, hogy a ritka sabogae alfajhoz jut hozzá, közben pedig egy néhány száz dollár értékű színváltozatot kapott.

Sok terrarista azt gondolná, hogy a CITES papír garantálja az állatok pontos származását és így tisztaságát. Számukra jeleznénk, hogy nem. Tudomásunk van olyan esetről, amikor egy osztrák tartó vásárolt a ritka corn-szigeti boákból (Boa c. imperator) egy párt. Az állatok származása látszólag hitelesen alá volt támasztva dokumentumokkal, köztük a CITES papírral is. Mint utólag kiderült-, egy szakavatott német terrarista segítségével- az állatok csupán terráriumi boák voltak és valójában közük nem volt a corn-szigeti formához.

Noha az említett példákban meglehetősen drága formák szerepeltek, a csalás nem kerüli el az alacsonyabb értékű képviselőket sem. Az európai piacon számtalanszor találkozhatunk eladásra kínált állatokkal, amit csak "Boa c. constrictor"-ként vagy "Boa c. imperator"-ként hirdetnek (néha megneveznek lokalitásokat is). Ezek jobb esetben is alfajon belüli keresztezések. Például ha valaki összetenyészt nicaraguai Boa c. imperatort és hondurasi Boa c. imperatort, az utódok valóban az imperator alfajhoz tartózók lesznek. De ezek a "Nicaragua X Honduras" utódok pont ugyanúgy nem létező formák a természetben, mint ahogy mondjuk egy "imperator X constrictor" alfajhibrid. Viszont egy olyan megnevezéssel, mint "Boa c. imperator" vagy "Boa c. constrictor" sokkal könnyebb eladni az adott állatokat a laikusok számára, mintha csak terráriumi Boa constrictorként neveznék meg.

Természetesen ezen trükkök és módszerek listája végtelen, csupán a valós életből kiragadott néhány példát szerettem volna szemléltetni. Amikor az ember egy ilyen csalás, jobb esetben "félreértés" áldozata lesz, nem biztos hogy az eladó fél a bűnös. Elképzelhető, hogy ő is már egy korábbi átverés áldozata.

Végezetül meg szeretném jegyezni, hogy egy tiszta alfajok után érdeklődő terraristának, boa tartónak vagy akár kezdőnek sem szerettem volna elvenni a kedvét attól, hogy ezeknek a csodálatos állatoknak a tartására szánja el magát. A múlt eseményeiből kiindulva azonban szeretnék mindenkit óvatosságra inteni a tiszta állatok vásárlásával kapcsolatban!


Tiszta Boa c. constrictor Suriname-ból

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek