Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Amarali dilemma: a találgatások folytatódnak...2006-07-12

Mint már egy korábbi cikkünkben tisztáztuk a gyakran "bolíviai boa"-ként piacra kerülő, jellegzetesen szürkés színű Boa c. amaralik tényleges származási helye minden bizonnyal Dél-kelet Brazília, Sao Paulo környéke...

Ezzel egyidőben felmerül az a kérdés is, hogy akkor az Amerikában "dél-brazíliai amarali"-ként ismert állatok valójában honnan származnak. Az elmúlt hónapokban számos találgatás, szubjektív vélemény született az üggyel kapcsolatban, köztük olyanok is, amelyek messze állnak a valóságtól.

Mindenek előtt ejtsünk néhány szót ezen állatok történetéről és vérvonaláról. Az első és valószínűleg egyetlen példányokat a '80-as években importálta az amerikai Lloyd Lemke, valószínűleg Sao Pauloból. A Lemke-vonalon kívül -,amely valójában nem egy, hanem több különböző vonal volt eredetileg- még megkülönböztetjük a Kerry King- és a Tim Belknap-féle vérvonalat, bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az utóbbi két vonal állatai is a néhai Lloyd Lemke importjából származtak. Azóta a vonalak természetesen több ízben is keveredtek egymással, bár néha hozzá lehet jutni az eredeti vonalak leszármazottjaihoz is.

Időközben ezek az állatok nagy népszerűségre tettek szert az Egyesült Államokban, nem is véletlenül, hiszen megjelenésük igazán attraktív és tartásuk sem kötődik speciális feltételekhez.
Az legtöbb példány alapszíne fiatal korban feltűnően világos, "fehér", majd idősödve vajsárga, végül mogyoróbarna, ellentétben a Sao Paulo-i amaralik jellegzetesen szürkés, ezüstös színezetével. A farokminták kiterjedése az amarali alfajnak megfelelően rendszerint kicsi, ám az amarali alfajjal ellentétben ezek színe nem barnásfekete, hanem a törzsalakra emlékeztető lángolóvörös. A nyeregminták lehetnek orsószerűek vagy csúcsosak, esetleg csíkká összeolvadtak, sőt sok esetben hiányozhatnak is, főleg a kígyók testének elülső harmadáról. Az állatok teste láthatóan karcsúbbnak tűnik a tömzsi dél-brazíliai amaralival szemben. Mindezek alapján arra következtethetünk, hogy két egymástól határozottan elszigetelt formáról van szó.


A baloldali képeken egy a Lemke-vonalból származó példány láható a megszokott vörös farokkal és vajsárga alapszínnel, a jobboldali képeken a Sao Paulo területén jól ismert szürkés színű amarali, barnásfekete farokkal.Ami a származást illeti, első lehetséges helyként Sao Paulo merült fel, hiszen az állatok eredetileg innen lettek importálva. Ez nem is meglepő, mert Sao Paulo Brazília egyik legnagyobb légiforgalmat lebonyolító városa. Mint már számos más esetben is tapasztaltuk (például a kolumbiai Boa c. imperatorokat Leticiából szállítják, az igazából Leticiában honos állatok viszont Boa c. constrictorok) , az állatok feladási helye és a tényleges származási hely között gyakran semmilyen összefüggés sincs. Mint már számos korábbi forrás-, többek közt a Sao Paulo-i Egyetem is -megerősítette a dél-brazíliai boák kinézetét, kizárhatjuk, hogy Lemke állatai innen származtak.


A Sao Paulo-i Egyetem egyik jellegzetes színezetű példánya. Kép: www.cdcc.usp.br


Szintén lehetőségként merült fel a Mato Grosso, illetve a Pantanal lápvidéke Brazíliában. Mint a képeken láthatjuk, bár az itt élő boák színezete nem annyira szürke, mint a dél-brazil populációé, a példányok nem rendelkeznek a Lemke-féle állatokra jellemző nyeregmintákkal, illetve vörös farokkal. Mellesleg a brazil herpetológusok teljes egyetértésben vannak azt illetően, hogy a Lemke példányokhoz mégcsak hasonló populáció sem létezik a Boa c. amarali brazíliai elterjedési helyén belül.


Egy pantanali példány. Mint látható ez a példány sem rendelkezik a Lemke-vonalra jellemző nyeregmintákkal és vörös farokkal. Kép: www.blueskies.com.br


Hasonló a helyzet egy a Cuiaba-i Állatkertben (Mato Grosso) fényképezett példánnyal is. Kép: Roberto OkamuraMivel Lemke boái sok tekintetben átmenetnek tűnnek a törzsalak (Boa c. constrictor) és a klasszikus szürkés színű Boa c. amarali között, így utat kapott az a nézet is miszerint a kígyók eredetileg Bolíviából származtak, hiszen ismert hogy Bolíviában a természetes határok hiányában a két alfaj természetes úton "keveredhet" egymással. Nem utolsósorban a bolíviai Boa constrictor populációk a legkevésbé ismertek és dokumentáltak közé tartoznak, így valószínűleg még sok meglepetés várhat a helyi herpetológusokra.

De nem csak az állatok származási helye okoz fejtörést a tartóknak. Egyre jobban megkérdőjelezhető ezen állatok alfaja is, ha egyáltalán létezik olyan. Bár nevük amaraliként ivódott be a köztudatba a pikkelyszámok mást mutatnak. Íme egy összehasonlító táblázat a constrictor és az amarali alfaj azonosító jegyei között:


A constrictor és az amarali alfaj azonosító jegyei.


Az általunk tartott két Lemke-vonalból származó példány pikkelyszámai a következők:
Hím: 241 hasi pikkely, 54 farki pikkely, 16 nyeregminta.
Nőstény: 239 hasi pikkely, 53 farki pikkely, 18 nyeregminta.

Az állatok túl kicsik még, hogy a háti pikkelyek számát megállapítsuk, de nem lennénk meglepve ha az is a constrictor mezőn belül lenne. Az mindenesetre elég nyilvánvalónak látszik, hogy a Lemke-vonal a legkevésbé egyezik az amarali bélyegeivel, sokkal inkább a constrictoréval, noha a kettő határához közel mozog. Amennyiben Boa c. constrictornak feltételezzük ezeket az állatokat a lehetséges származásnál szóba jön Brazília középső régiója, mely hatalmas területet foglal magába, illetve Bolívia észak-keleti része.

Egyes források szerint a Lemke-féle boák fogságban, mesterséges constrictor X amarali keresztezések, melyek a könyebb eladhatóság céljából jöttek létre. Véleményünk szerint ennek az esélye igen csekély.

Tehát a kérdés továbbra is megmarad a Lemke-vonal példányainak alfaját és származását illetően. Nekünk terraristáknak viszont kötelességünk ennek a ritka vonalnak a megőrzése. Akárhonnan is származnak ezek az állatok csak akkor maradhatnak tiszták, ha a saját vonalukon belüli példányokkal szaporítjuk őket tovább.

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek