Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
A szaporításról...2006-08-28

Az őszi és téli hónapok közeledtével alig ha van olyan kifejett boákkal rendelkező terrarista, aki ne állatai szaporításán törné a fejét. Mi több, a domesztikáció hatása miatt valószínüleg számos hím már e sorok megszületésének idejében is párzási aktivitást mutat.

Mindenek előtt a tenyésztés néhány alapszabálya, melyek betartása kötelező állataink biztonsága érdekében:
- az összes példánynak kiváló egészségi állapotban kell lennie
- bármilyen jellegű betegség alkalmatlanságot jelent a szaporításra ( ameddig az állat meg nem gyógyul)
- csak a jó kondícióban lévő állatok alkalmasak szaporításra
- 4 év alatti nőstények nem ajánlottak a szaporításra.

A boák tenyésztése körül számos tévhit, hiedelem kering. Talán a legfontosabb az állatok méretével kapcsolatos. Az legtöbb kígyótartó azt hiszi, hogy a tenyésztés alapfeltétele nem más, mint az állatok mérete. Ezért el is követnek mindent, hogy az állatok elérjék a kívánt méretet. Ez nem jelent mást, minthogy túletetik állataikat, és bár nem tudatosan, de gyakran ők maguk teszik őket szaporodásképtelenné. A különböző hirdetésekben gyakran találkozhatunk olyan példányokkal, melyek "2 éves korukra már elérték a 2 métert". Az ilyen erőltetetten növelt példányokból aligha lesz jó tenyészállat.

A sikeres szaporítás legfontosabb feltétele, tehát nem az állatok mérete, hanem azok kora. A tapasztalatok szerint sokkal jobbak az esélyei a sikeres szaporodára egy mondjuk 1,5 méteres, 4 éves, visszafogottan táplált boának, mint egy 2 éves, 2 méteres, túletetett példánynak.A mi szélességi körünkön a fogságban tartott boák szaporodási időszaka rendszerint a hidegebb hónapokra esik. Ez általában az októbertől januárig tartó időszokot jelenti, bár- a domesztikáció hatása miatt -előfordulhat, hogy egyes példányok már a nyár végén vagy akár még a következő év márciusában is párzási hajlandóságot mutatnak.


A párzás gyakran több óráig eltart.


A párzások után 1-12 héttel a nőstények testében végbemegy az ovuláció. Ennek határozott jele a test közepén tapasztalható, "labdaszerű" duzzanat és a táplálék (ideiglenes) visszautasítása. Ez a duzzanat pár nap alatt lelohad és egy vedlés követi. Az angol terminológia ezt hívja POS-nek (Post Ovulation Shed), vagyis ovuláció utáni vedlésnek. Körülbelül ez idő tájt történhet a valós megtermékenyülés, eddig a nőstény csupán tárolta a spermiumokat. Innen számítjuk a vemhességi időt is. A nőstény ezek után gyakran elfogad táplálékot, bár vannak példányok, amelyek ilyenkor már egyáltalán nem esznek. A vemhes állatok táplálására mindig kisebb méretű táplálékot használjunk és a táplálás a "többször kevesebbet" elv alapján történjen.

Bár a vemhességi idő ingadozásokat mutat, az esetek többségében a nőstények a 110-120. nap körül adnak életet kicsinyeiknek. A nőstény-, amennyiben van talaj alatta- gyakran már napokkal a szülést megelőzően kis gödröt túr, amelybe utódait fogja szülni. A szülést követően gyakran orra bökdösésével bíztatja a kicsiket az életre. Előfordulhat, hogy a terméketlen tojásokat és halva született utódokat az anya megeszi, bár ez fogságban nem jellemző.


Újszülöttek az előre kitúrt gödörben.


A terráriumi boák legtöbbször mindenféle stimuláció nélkül készek szaporodni, ugyanakkor a tiszta alfajok többsége- még a megfelelő stimulációk ellenére is -kevés hajlandóságot mutat.


A hím suriname-i boák (Boa c. constrictor) általában kevés akitivtást mutatnak. Egy ritka jelenet.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a szaporítás "veszélyes üzemmódnak" számít az állatok számára. A tenyésztésbe bevont állatoknál jóval több komplikácó léphet fel, mint olyan fogságbeli társaiknál, akiknek a szaporodás lehetősége nem adatik meg.

Figyelem!
Az esetleges stimulálás(=lehűtés) teljes időtartama alatt tilos az állatokat etetni!
A lehűtés megkezdése előtt legalább két héttel már nem kaphatnak az állatok enni!
A párzási időszakban koplaló hímeket és nőstényeket tilos mesterségesen táplálni!
A nőstényért versengő hímek harca kivételes esetben harapáshoz is vezethet. Ilyen esetben a hímeket azonnal el kell távolítani egymástól!
A közvetlen szülés után lévő anyaállatok rendkívül agresszíven viselkedhetnek, függetlenül egyébként szelíd természetüktől!

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek