Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Az óriáskígyó-tartók rémálma: az IBD.2006-10-02

Az IBD (Inlusion Body Disease) egy óriáskígyóknál előforduló halálos kimenetelű betegség, melyet valószínűleg egy retrovírus okoz. Bár ez a betegség főként a boa- és pitonfélékre jellemző, nem régiben hasonló eseteket jelentettek számos vipera- és csörgőkígyófajnál. A legtöbb fertőzést az USA-ban diagnosztizálják, bár a vírus már jelen van az európai gyűjteményekben, köztük Magyarországon is.


Mi az IBD és milyen fajoknál fordul elő?

Az IBD (Inlusion Body Disease) egy óriáskígyóknál előforduló halálos kimenetelű betegség, melyet valószínűleg egy retrovírus okoz. Bár ez a betegség főként a boa- és pitonfélékre jellemző, nem régiben hasonló eseteket jelentettek számos vipera- és csörgőkígyófajnál. A legtöbb fertőzést az USA-ban diagnosztizálják, bár a vírus már jelen van az európai gyűjteményekben, köztük Magyarországon is. A leggyakrabban fertőzött fajok a következők: Boa constrictor, Python molurus, Python regius. Mik az IBD klinikai tünetei? Az IBD legkönnyebben felismerhető jele az angol terminológia által "star-gazing"-nek nevezett jelenség, amikor az állat teste elülső részével felegyenesedik és úgy tesz, mintha csak a "csillagokat bámulná". Ha az adott állat gyakran ismétli ezt a tevékenységet, gyaníthatóan nem csak egyszerű nézésről van szó. További tünetek még a visszahányás, hirtelen súlyvesztés, leukémia, szájrothadás, szem- és bőrrendellenességek, koordinációs zavarok, paralízis, esetleg a csigolyák torzulása. Légúti- és emésztőrendszeri fertőzés kíséretében szintén előfordulhat. Antibiotikumok használatával legfeljebb ideiglenes javulás érhető el, de azok használata után az állapot ismét rosszabbodni kezd. A betegség előrehaladott stádiumában a hátára fordított fertőzött állat már nem képes a hasára visszafordulni. Végül a gazdaállat már nem képes enni, inni, vedleni sem.


A betegség előrehaladott stádiumában a hátára fordított fertőzött állat már nem képes a hasára visszafordulni.Kép: www.vetmed.ufl.edu
Hogy lehet az IBD-t diagnosztizálni, illetve kizárni?

Élő állaton a legmegbízhatóbb mód a máj-biopszia. Sajnos ez az eljárás speciális technikai hátteret igényel és csak nagyon kevés állatorvos tudja elvégezni. Gyakoribb mód a vérminta vizsgálata, ez azonban jóval kevésbé megbízható, mint a máj-biopszia. Elhullott állaton a hasnyálmirigyből vett minta a legbiztosabb. Meg szeretném jegyezni, hogy a fent említett vizsgálatok egyike sem 100%-os biztonságú. Attól, hogy egy IBD teszt eredménye negatív, valójában az állat még lehet fertőzött, azaz pozitív. Fordítva ugyanakkor ez sajnos nem igaz.


IBD-gyanús kórszövettani lelet. Kép: www.vetmed.ufl.eduHogyan terjed?

Az IBD vírus terjedésében valószínűleg jelentős szerepet játszanak az atkák. Ez nem meglepő, hiszen a vérszívások között átjárhatnak egyik állatról a másikra, így közvetítve a vírust. Közvetlen kontaktussal, vizelettel, bélsárral, testnedvekkel szintén terjed, tehát ha a fertőzött állat egy terráriumban volt másik állatokkal, nagy valószínűséggel a társak is fertőzöttek. Ezen kívül a fertőzést át lehet vinni közös eszközök használatával, az előzőleg meg nem evett táplálék másik állatnál való felkínálásával, illetve akár maga a tartó keze által is. Ha a kígyók higénikusan vannak tartva, kevés a valószínűsége, hogy a betegség egyik terráriumból a másikba átterjedjen. A vemhes anya az utódok számára szintén átadhatja a vírust, bár leírtak egy esetet, amikor egészséges utódok születtek beteg anyától.


Milyen gyakori?

Biztos, hogy nem olyan gyakori, mint például egy "közönséges" bakteriális fertőzés vagy egy megfázás. Attól, hogy valaki felfedezi kígyóján az IBD egyik tünetét, nagy valószínűséggel nem erről a betegségről van szó. Ennek ellenére mára biztossá vált, hogy az országban vannak IBD fertőzött állatok. Valójában az IBD nem egy új betegség, a '70-es évek közepétől ismertek a tünetei, csak mostanában kapott nagy nyilvánosságot. Ennek ellenére jelenleg alig tudunk többet róla, mint 30 évvel ezelőtt.


Előrehaladott bőrrendellenesség IBD vírus által. Kép: www.vetmed.ufl.eduGyógyítható-e?

Jelenleg nincs gyógymód. A fertőzött állatok mindenképpen el fognak pusztulni. A továbbfertőzés megakadályozása érdekében a fertőzött állatoknál azonnali euthanázia javasolt. Meg kell jegyezni, hogy a pitonok- eddig nem tisztázott okok miatt -sokkal kevébé ellánállóak a vírussal szemben, mint a boák. Egyes források szerint a fertőzést követő 3 hónapon belül elpusztulnak. Ezzel szemben a boák hosszú ideig hordozók maradhatnak. Gyakran több évig hordozzák a vírust, anélkül, hogy bármilyen tünetét mutatnák.


Hogy tudja a laikus kiszűrni a vírust?

Amennyiben piton-fajról van szó, egy fél éves karantén időszak alatt valószínűleg jelentkeznek tünetek, amennyiben az állat fertőzött. A boák esetében IBD teszt nélkül gyakorlatilag lehetetlen kiszűrni a beteg állatot, hiszen a boák akár évekig is tünetmentesek maradhatnak.

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek